Спасилачка служба Волф извела акцију спасавања на Маглићу

Фото: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Извор: Глас Српске

Двоје држављана Њемачке и један Србин спашени су јуче с планине Маглић, након што их је током успона захватило невријеме. Позив у помоћ спасиоцима из фочанског Волфа стигао је послије 13 сати.

Ухватили их киша и снијег

– Они су кренули с Пријевора, сјеверозападном страном и горе су их ухватили киша и мало снијега, тако да су били поклопљени. Послали смо два тима из два правца. Они су негдје успјели пронаћи сигнал па смо током успона с њима ступили у контакт и савјетовали им да чекају. Након неких три и по сата пронашли смо их у снијегу, у стању хипотермије, укочене, нису могли ни да говоре. Понијели смо доста ствари, пресвукли их и спустили у подножје Маглића, а потом на Тјентиште – казао је Ненад Иконић, начелник Спасилачке службе Волф.

Проблеми за планинаре наступили су након што се, због кише, нису усудили вратити стрмом и клизавом стазом којом су кренули ка врху, а тражећи други правац изгубили су се, пише Аваз.

Драматично искуство

– Контактирали су нас и из Министарства безбједности БиХ, након позива из амбасада Њемачке у Сарајеву и Подгорици и драго нам је што смо били у прилици да им јавимо радосну вијест. Након што су се опоравили на Тјентишту, гдје су били смјештени, двоје Нијемаца и Србин наставили су пут – додаје Иконић.

Из Волфа наглашавају да се у овом случају радило о искусним планинарима, који су доживјели драматично искуство јер Маглић је непредвидива планина на коју се не треба ићи без припрема и подршке.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com