Sun. Jun 4, 2023
ћирилица /latinica

Svečanom akademijom obilježeno 30 godina SŠC “Istočna Ilidža”

Izvor: Srna

Srednjoškolski centar “Istočna Ilidža” večeras je prigodnim programom i svečanom akademijom obilježio 30 godina rada i postojanja.
Direktor Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža” Branka Kovačević izjavila je novinarima da su program za svečanu akademiju pripremili učenici škole uz podršku rukovodstva i profesora, a povodom ovog jubileja pripremljena je i monografija koja će biti promovisana u narednim danima.

“Monografija je posvećena svim našim učenicima koji su sticali srednjoškolsko obrazovanje u našoj školi i svim zaposlenima. Ponosni smo na generacije učenika koje su iznjedrile mnogobrojne ugledne stručnjake, naučnike, umjetnike i sportiste koji širom svijeta pronose ime svoje škole”, istakla je Kovačevićeva.

Ona je dodala da od 1993. do ove godine maturiralo 4.650 učenika, a bilo zaposleno 350 radnika.

“Svaka od ovih generacija učenika ostavila je svoj trag, neizbrisiv pečat u proteklom vremenu”, ukazala je Kovačevićeva i dodala da trenutno imaju 620 učenika, a 90 zaposlenih.

Ona je navela da imaju i veći broj smjerova u Gimnaziji, ali i zanimanja u strukama.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović napomenuo je da se 1993. godine, tada odvažno rukovodstvo Srpske opštine Ilidža, odlučilo da u uslovima koji nisu bili adekvatni osnuju ovu obrazovnu ustanovu.

“Naša srednja škola proslavlja 30 godina postojanja, a moja generacija je proslavila 20 godina od mature. To su važni momenti za sve nas, a sigurno da je iz naše škole izašao veliki broj, prije svega, dobrih ljudi. Menadžmentu škole, svim nastavnicima i učenicima čestitam ovaj veliki jubilej”, istakao je Božović.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što prisusutvuje akademiji povodom jubileja škole, koju je pohađao, i istakao da se raduje svim njenim uspjesima.

“Škola ima nemjerljiv značaj u razvoju Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i grada Istočno Sarajevo koja je kroz 30 godina postojanja školovala i iznjedrila mnoge kadrove u svim oblastima koji su napravili značajan pečat u razvoju grada. Ponosan sam da škola i dalje napreduje i razvija se”, dodao je Katić.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman istakao je da na području grada postoje četiri srednje škole koje pohađa oko 2.150 učenika.

“Ostaje obaveza svih struktura vlasti da se stvori novi objekat za ovu školu, a potrebna je i fiskulturna sala. U budućem vremenu jedino što imamo i na šta treba da se baziramo jeste znanje, jer to garantuje uspjeh i razvoj čitavog društva”, istakao je Koroman.

Profesor srpskog jezika i srpske književnosti u ovom srednjoškolskom centru Kristina Vuca istakla je da je ova godina u znaku proslave 30 godina postojanja, dodajući da se naziv škole u proteklim godinama mijenjao, ali je uvijek težila osnovnoj ideji, a to je da pruži kvalitetno obrazovanje.

Učenik četvrtog razreda Gimnazije Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža” Filip Tešanović istakao je da trideseta generacija broji 156 maturanata.

“Sve četiri godine mog školovanja su bile fantastične, svi profesori, kao i uprava škole su na pravi način pokušali da prenesu znanje koje nam je potrebno”, dodao je Tešanović.

Svečanoj akademiji, koja je upriličena na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu prisustvovali su predstavnici političkog, kulturnog, društvenog i javnog života grada.

Filter 2019