Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /латиница

Свечаном академијом обиљежено 30 година СШЦ “Источна Илиџа”

Извор: Срна

Средњошколски центар “Источна Илиџа” вечерас је пригодним програмом и свечаном академијом обиљежио 30 година рада и постојања.
Директор Средњошколског центра “Источна Илиџа” Бранка Kовачевић изјавила је новинарима да су програм за свечану академију припремили ученици школе уз подршку руководства и професора, а поводом овог јубилеја припремљена је и монографија која ће бити промовисана у наредним данима.

“Монографија је посвећена свим нашим ученицима који су стицали средњошколско образовање у нашој школи и свим запосленима. Поносни смо на генерације ученика које су изњедриле многобројне угледне стручњаке, научнике, умјетнике и спортисте који широм свијета проносе име своје школе”, истакла је Kовачевићева.

Она је додала да од 1993. до ове године матурирало 4.650 ученика, а било запослено 350 радника.

“Свака од ових генерација ученика оставила је свој траг, неизбрисив печат у протеклом времену”, указала је Kовачевићева и додала да тренутно имају 620 ученика, а 90 запослених.

Она је навела да имају и већи број смјерова у Гимназији, али и занимања у струкама.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић напоменуо је да се 1993. године, тада одважно руководство Српске општине Илиџа, одлучило да у условима који нису били адекватни оснују ову образовну установу.

“Наша средња школа прославља 30 година постојања, а моја генерација је прославила 20 година од матуре. То су важни моменти за све нас, а сигурно да је из наше школе изашао велики број, прије свега, добрих људи. Менаџменту школе, свим наставницима и ученицима честитам овај велики јубилеј”, истакао је Божовић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић истакао је да му је посебно задовољство што присусутвује академији поводом јубилеја школе, коју је похађао, и истакао да се радује свим њеним успјесима.

“Школа има немјерљив значај у развоју Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе и града Источно Сарајево која је кроз 30 година постојања школовала и изњедрила многе кадрове у свим областима који су направили значајан печат у развоју града. Поносан сам да школа и даље напредује и развија се”, додао је Kатић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Kороман истакао је да на подручју града постоје четири средње школе које похађа око 2.150 ученика.

“Остаје обавеза свих структура власти да се створи нови објекат за ову школу, а потребна је и фискултурна сала. У будућем времену једино што имамо и на шта треба да се базирамо јесте знање, јер то гарантује успјех и развој читавог друштва”, истакао је Kороман.

Професор српског језика и српске књижевности у овом средњошколском центру Kристина Вуца истакла је да је ова година у знаку прославе 30 година постојања, додајући да се назив школе у протеклим годинама мијењао, али је увијек тежила основној идеји, а то је да пружи квалитетно образовање.

Ученик четвртог разреда Гимназије Средњошколског центра “Источна Илиџа” Филип Тешановић истакао је да тридесета генерација броји 156 матураната.

“Све четири године мог школовања су биле фантастичне, сви професори, као и управа школе су на прави начин покушали да пренесу знање које нам је потребно”, додао је Тешановић.

Свечаној академији, која је уприличена на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву присуствовали су представници политичког, културног, друштвеног и јавног живота града.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com