Реаговања из Српске на најављену кампању ОХР-а: Људе не могу и неће убиједити да имовина није њихова

Фото: Кликс

Извор: Срна

Неко очигледно мисли да се медијском кампањом може убиједити неко да је за њега, на примјер, добро да му се одузима залогај из уста, отима намјештај из куће и одјећа из ормара, тако да након тога остаје гол, бос, гладан и без крова над главом.

Поручио је то посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица  коментаришући најављену медијску кампању ОХР-а “о важности рјешавања питања државне имовине”.

Медији су раније јавили да ОХР, поред формирања радне групе стручњака који раде на питању наводне државне имовине, ускоро намјерава у БиХ медијски и на друштвеним мрежама рекламирати “важност рјешавања државне имовине”.
Република Српска је у Народној скупштини раније усвојила закон у складу са којим је непокретна имовина у власништву Српске што је касније оспорио Уставни суд БиХ.

Мазалица је подвукао да по питању имовине не може бити уступака и да је надлежност Српске у овој области једна од најважнијих и да је „могуће да се ОХР, заједно са америчком и британском амбасадом, Уставним судом БиХ и дијелом правосуђа, којег контролишу, спрема низ координисаних активности на јесен како би покушали да дисциплинују Републику Српску присиле њене власти прихватиле диктат силе, а оштрица народног протеста отупе”.

– Поражени смо тек онда кад прихватимо туђе лажи и страну окупацију – поручио је Мазалица.

Мазалица је оцијенио да ОХР као да запошљава трећеразредне бирократе и медијске стручњаке који мисле да се медијском кампањом може убиједити народ Републике Српске да је боље за њих да се њиховој републици одузме имовина и да по своја имовинска права морају да иду у неку институцију БиХ, које су се до сада показале неефикасним и нису у правилу радиле у интересу Срба и Српске.

– Ако је циљ да се уруши читав систем који у Републици Српској несметано функционише, уз нарушавање основних људских права, али и сигурности за сва физичка и правна лица, те великих губитака и неизвјесности која могу погодити јавна предузећа и потенцијалне инвеститоре, онда не знам која медијска кампања и који стручњаци могу било кога убиједити да је добро да државна имовина буде одузета ентитетима – рекао је Мазалица.

Према његовим ријечима, ОХР нема никакву надлежност да се бави уставним питањима и да је високи представник надлежан искључиво за Анекс 10 Дејтонског споразума.
Он је нагласио да БиХ нема високог представника и да Кристијан Шмит није легалан и легитиман, јер није изабран од Савјета безбједности УН.
Мазалица је упитао зашто државна имовина није била проблем непосредно након потписивања и имплементације мировног споразума, већ су ентитети наставили да, према својим уставним надлежностима, уређују и обезбјеђују својинске и имовинско-правне односе, самим тим и располажу државном имовином на својој територији и несметано су радиле и функционисале ентитетске управе за имовинско-правне послове?

– Умјесто да неко из међународне заједнице, у смислу признатих међународних институција и организација, ради на заштити права било ког грађанина било које нације, вјере или ентитетске припадности, а посебно оног којем због физичке удаљености и необавијештености може бити одузета имовина, као једно од најважнијих људских права, нама се појављује нелегални и непризнати високи представник који ради нешто за шта није надлежан – рекао је Мазалица.

Шеф Клуба посланика Социјалистичке партије у Народној скупштини Срђан Тодоровић сматра да се најављеном медијском кампањом ОХР-а “за рјешавање питања државне имовине” вјероватно може постићи подизање тензија у БиХ, али никако дугорочни циљеви, јер су надлежна републичка тијела и институције о јавној имовини у Српској заузели јасан и јединствен став.
Тодоровић је прецизирао да су у погледу неприкосновености имовине Српске јединствени сви у Републици.

– Не видим начин да се ту било шта мијења – изјавио је Тодоровић.
Он је поновио да је питање јавне имовине за Српску и њене грађане завршено и ријешено у складу са уставима Српске и БиХ, Дејтонским мировним споразумом и одлукама републичког парламента.

– Не планирамо уопште да дискутујемо о питању јавне имовине у Српској – поручио је Тодоровић, који је и потпредсједник Социјалистичке партије.

Лидер НПС-а Дарко Бањац оцијенио је да најновија намјера ОХР-а да плати и спроведе медијску кампању “за рјешавање питања државне имовине” представља директно рушење Устава БиХ и Дејтонског споразума и да би најбоље било да новац уплати здравственој или некој сличној установи.

– ОХР, вјероватно, под утицајем одређених бошњачких елита или радника у тој канцеларији који долазе из ФБиХ, сада јасно, прецизно и до краја жели да оголи своју улогу која није стабилизујућа, већ иде ка потпуном рушењу Дејтонског споразума – указао је Бањац.
Бањац је изјавио да би било боље да ОХР позамашни новац за планирану кампању донира некој здравственој или сличној установи, којој је то много потребније.

– Боље је то него да баце паре на медијску промоцију јер људе у Српској не могу и неће убиједити да имовина није њихова. То је имовина Српске јер то тачно тако пише у Дејтонском споразуму. Дакле, имовина не припада БиХ, већ ентитетима- истакао је Бањац.

Према његовим ријечима, покушај ОХР-а да имовину стави на ниво БиХ корак је ка централизацији, јер само тако могу да ојачају БиХ, али у томе неће успјети.

СДС припрема декларацију

Вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић рекао је да та странка припрема декларацију о заштити државне имовине Републике Српске, која ће бити предложена на првој наредној сједници Народне скупштине Српске.

– Државна имовина БиХ се поистовјећује са појмом опште добро у јавној употреби или јавном имовином, што је погрешно. Не може се поистовијетити опште добро у јавној употреби са државном имовином која је настала сукцесијом бивше државе, а која служи институцијама БиХ за њено функционисање – појаснио је Миличевић.

Миличевић је истакао да се воде, шуме и језера не могу идентификовати са државном имовином јер су то општа добра у јавној употреби и многа од њих а су већ укњижена, саопштено је из СДС-а.

Он је рекао да треба рационално размишљати о овом питању и да струка и правници дају свој став за његово рјешавање.

Filter 2019