Припремљен план интервенције у кризи за ОШ “Владислав Рибникар”, ђаци у клупама од сриједе

Фото: Танјуг/АП

Извор: Танјуг

Министарство просвете, Министарство здравља, УНИЦЕФ, Тим за психолошке кризне интервенције у заједници, Филозофски факултет, Друштво психолога Србије, Школски тим за кризне ситуације и запослени у Основној школи “Владислав Рибникар” припремили су План интервенције у кризи.

План предвиђа организовано пружање стручне индивидуалне и групне подршке запосленима, дјеци и родитељима, организован повратак и припрему дјеце за повратак у школу. 

Организована стручна, индивидуална и групна подршка, почела је јуче и у наредном периоду пружаће је психијатри и психолози из Инстутута за ментално здравље, Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије, Друштва психолога у терминима који ће бити достављени родитељима.

Формиран је Школски тим за кризне интервенције који ће организовати повратак ученика у школу и информисаће родитеље о детаљима путем редовних канала комуникације. 

У циљу припреме ученика за повратак на наставу биће одржани састанци Савјета родитеља, Наставничког већа и родитељски састанци са родитељима ученика из одјељења која су била најдиректније нападнута. 

Ученици ће се на наставу вратити сљедеће недјеље, по циклусима, почевши од сриједе, 10. маја, наведено је у саопштењу Министарства просвете.

За ученике од првог до четвртог разреда биће организован прихват, односно продужени боравак од понедељка 8. маја и сваког наредног дана.

План активности ће се усклађивати са потребама током недјеље, а Министарство просвете и Министарство здравља ће пружати савјетодавну и стручну подршку школи.

Стручна подршка биће пружена и у музичким и балетској школама које су похађали трагично настрадали ученици, као и у школама у Смедереву и Младеновцу, гдје ће бити формирани Школски кризни тимови и обезбијеђена стручна психолошка подршка за ученике, запослене и родитеље.

Такође, министар просвете Бранко Ружић и министар државне управе и локалне самоуправе  Александар Мартиновић договорили су да ће се локални савјети за безбједност, у које су укључени сви државни ресори и јавне службе на локалном нивоу, ангажовати око подршке ученицима, њиховим родитељима, запосленима и у свим школама у Србији, јер без обзира на то што многа дјеца нису била укључена у сам догађај, већ су имала сазнања, могу показати неке реакције на трауматски догађај, што захтијева подршку заједнице. 

Министарство просвете и Основна школа “Владислав Рибикар” моле медије за разумијевање и подршку како би ученицима који су преживјели овако тешку трауму сви заједно омогућили простор за миран повратак у њихову школу и опоравак, наведено је у саопштењу.

Filter 2019