Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /латиница

Приказан документарни филм „Ви идите, ја нећу“ о страдању Срба на Косову и Метохији

Извор: Срна

Публици на Палама синоћ је представљен документарни филм „Ви идите, ја нећу“ о страдању Срба на Косову и Метохији редитеља Хаџи-Александра Ђуровића.

Волонтер хуманитарне организације „Срби за Србе“ Марко Лазаревић рекао је новинарима да је филм „Ви идите, ја нећу“ заснован на књизи блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија о страдању српскога народа на Косову и Метохији мету 1998. и 1999. године, те мартовском погрому 2004. године.

Лазаревић је навео да ова хуманитарна организација организује пројекцију филма у оквиру пројекта „Биоскоп из блока“ и то је традиционална активности, међутим ове године акценат је стављен на то да се сви присјете неких судбоносних догађаја из 20. вијека када је ријеч о страдању српскога народа.

Он је појаснио да се ту мисли и на 28 година од бомбардовања Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату, 24 године од почетка НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију, те мартовском погрому 2002. године.

Филм је приказан у оквиру обиљежавања „Мајских духовних свечаности“, а прикупљена средства биће усмјерена за помоћ породицама на Косову и Метохији које су у тешкој позицији.

У оквиру „Мајских духовних свечаности“ вечерас у 20.00 часова у сали Културног центра ће бити одржана монодрама „Бог“ по тексту академика Матије Бећковића, а у извођењу глумца Рајка Вуковића.

Промоција књиге „Чекамо васкрсење мртвих“ аутора Бранка Станковића биће одржана у суботу, 13. маја, у 19.00 часова у сали Културног центра.

Посљедњег дана манифестације, у нед‌јељу, 14. маја, професор Драга Мастиловић одржаће предавање о теми „Српско национално питање у 20. вијеку“ у сали Културног центра Пале у 19.00 часова.

Манифестацију организује Српска православна црквена општина Пале-Храм Сабора Светог архангела Гаврила у сарадњи са Културно-спортским центром и Хуманитарном организацијом „Срби за Србе“.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com