Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Помен Србима убијеним у Ледићима 3. јуна

Извор: Срна

У селу Ледићи на подручју федералне општине Трново у суботу, 3. јуна, биће обиљежена 31 година од свирепог злочина који су починили припадници такозване Армије БиХ над 24 српска цивила од којих је најмлађа жртва имала 18 мјесеци.
Обиљежавање сјећања на овај злочин организује Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Трново, уз подршку Општинске управе.

Парастос за невине српске жртве биће служен у 12.00 часова, након чега ће делегације породица страдалих и представника локалних власти положити вијенце на спомен-обиљежје.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново Горан Тимотија рекао је Срни да су Ледићи симбол страдања Срба на трновској регији и да такав злочин на овим просторима није запамћен чак ни у Другом свјетском рату.

“У овом мјесту побијени су цивили и то само зато сто су били друге вјере и друге нације, а најмлађа жртва био је Милун Тешановић који је имао само 18 мјесеци и страдао је заједно са мајком у њеном наручју, бјежећи од крвника предвођених Едхемом Годињаком”, нагласио је Тимотија.

Он је поновио да је огорчен и разочаран другостепеном пресудом вијећа Апелационог одјељења Суда БиХ од 26. априла прошле године, којом је одбијена као неоснована жалба Тужилаштва БиХ и потврђена пресуда Суда БиХ, којом су оптужени Годињак, Медарис Шарић и Мирко Буноза ослобођени од оптужбе да су починили ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника.

Према тој одлуци, Годињак, као начелник Станице јавне безбједности Трново, Шарић као командант Штаба територијалне одбране Трново, и Буноза као командант јединица ХВ-ХОС, ослобођени су оптужби да су свјесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем вишеструког лишења живота цивила српске националности у селима на подручју општине Трново.

Они су ослобођени и оптужби за противправно хапшење и затварања у објектима за заробљене формираним на подручју Трнова и паљење њихове имовине, те лишења живота и нечовјечног поступања према заробљеним припадницима Војске Републике Српске у објектима у којима су били затворени на подручју Трнова.

Злочин над српским цивилима у селу Ледићи 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу припадника такозване Армије БиХ убијено је 10 чланова породице Васић, свих девет чланова породице Тешановић, три члана породице Миовчић, те Саво Kењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милун Тешановић који је имао само 18 мјесеци а којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено, да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Kостури су већином били непотпуни, а неке лобање су пронађене одвојене од тијела. Према извјештају МУП-а Српске, становници Ледића убијени су на најбруталнији начин – клањем, вјешањем или гушењем.

Предсједник Удружења грађана “Моје огњиште” из Трнова Славко Васић рекао је раније Срни да су прве жртве тог злочина били његови родитељи, који су на превару и подмукао начин убијени 2. јуна 1992. године у Дејчићима.

“Не знам ко је то учинио, ни која војска је ту била присутна, али тврдим да је најодговорнији био Едхем Годињак, који је био командир Станице полиције. Мислим да је он морао да буде одговоран за цивилно становништво на том подручју”, сматра Васић.

Он је рекао да је приликом напада на Ледиће, осим родитеља, убијена и његова бака, која је имала 92 године и била најстарија у селу, док је већина мјештана на најсуровији начин страдала на кућном прагу.

Они малобројни, који су покушали да се сакрију по околним шумама, пронађени су и убијени.

Васић је подсјетио да су мјештани Ледића који су кренули према Трескавици побијени на локалитету Пољице, гдје су их пресреле муслиманске снаге. Преживио је само дванаестогодишњи Драган Васић, који је рањен лежао међу убијеним и тако успио да се спаси од сигурне смрти.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com