Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодоговорнијих позива

Извор: Филтер

Позив бабице један је од најљепших, најхуманијих, а уједно и најодговорнијих позива. Поручила је ово Далиборка Билинац, бабица која је у Болници “Србија” запослена 28 година.

О свом позиву говорила је поводом 5. маја, Међународног дана бабица.

Билинчева каже да је у животу једне жене рађање дјетета један од најљепших и најемотивнијих тренутака, и да је велика привилегија бабице да тада помогне мајци.

Према њеним ријечима, благослов овог позива је тај предиван осјећај када узмете бебу у руке и чујете њен први уздах и плач.

„Улога бабице није само на породу, него и праћење труднице од момента уласка у породилиште, њеног боравка у болници, па до изласка. Такође, улога бабице је и да разговара са трудницом, да јој пружи подршку и да је охрабри“, нагласила је Билинчева.

Она је истакла да су бабице ту да трудницама олакшају пород и помогну им да се осјећају сигурно и безбрижно.

“Успјех сваке бабице као човјека и медицинског радника, огледа се након завршеног порода у погледу захвалности и задовољном лицу породиље. То нам даје снагу и мотивацију да наставимо даље, да будемо професионалци у свом послу. Са правом нас зову “добре виле” породиља”, нагласила је бабица Далиборка Билинац.

У породилишту ЈЗУ Болнице „Србија“ запослено је 12 бабица са вишегодишњим искуством.

Kако су бабице директно повезане са здрављем мајки и дјеце, веома је битно скренути пажну јавности на огромну улогу коју бабице имају у здравственом систему.

Свјетска здравствена организација и њени глобални партнери, сваке године скрећу пажњу на важност бабица у процесу дочека нових беба на свијет и истовременој бризи о мајкама за вријеме, али и након порођаја.

Filter 2019