Sun. May 28, 2023
ћирилица /латиница

Погледајте шта можете пренијети преко границе а да не будете кажњени

Извор: Независне новине

Планирате ли ускоро путовати у иностранство сигурно се питате шта смијете или не смијете преносити преко границе.

Како су за “Независне новине” потврдили из Управе за индиректно опорезивање (УИО), јако је битно прије одласка у било коју земљу добро се распитати, посјетити званичне сајтове земаља у које путујете, а додатне и битне информације јавност има прилику да сазна и на њиховом сајту.

“Ако желите посјетити Хрватску треба да имате у виду да је ова држава од почетка 2023. године 20. чланица еврозоне и нова чланица шенгенске зоне, највећег подручја слободног кретања робе и људи у свијету па су тако ступила на снагу и нова правила, која су у 90 одсто случајева слична за све земље Шенгена, док може бити мала разлика у ограничењима за дуван”, навели су из УИО.

Казне за прекршаје ових ограничења могу бити драконске па је добро припремити се на вријеме и подсјетити се наведених ограничења.

“Роба у личном пртљагу путника подразумијева личне ствари оправдано потребне за путовање и избивања изван мјеста сталног пребивалишта као што су обућа, одјећа, хигијенске потрепштине, преносни електрични уређаји (мобилни телефон, лаптоп) и слично за личну употребу путника или чланова његове породице. За наведену робу, коју увозе путници с пребивалиштем изван царинског подручја Уније, одобрава се привремени увоз уз потпуно ослобођење од увозне царине и других јавних давања”, стоји у саопштењу УИО.

Некомерцијална роба која се увози у личном пртљагу путника који путују из трећих земаља, у које спада и Босна и Херцеговина, ослобођена је од плаћања царине, ПДВ-а и акциза под условом да лични пртљаг не смије указивати на увоз робе комерцијалне нарави или из комерцијалних разлога.

“Ослобођење од плаћања царине, ПДВ-а и акциза односи се на увоз робе чија укупна вриједност не прелази 430 евра за путнике у поморском и ваздушном саобраћају, 300 евра по путнику за остале врсте превоза, 150 евра за путнике млађе од 15 година, независно о превозном средству којим путују. Пређе ли вриједност појединог предмета наведене вриједносне лимите, подјела вриједности таквог предмета није допуштена, нити се његова вриједност може дијелити на двије или више особа. Исто тако, није допуштена кумулација укупне вриједности робе на коју се може остваривати право на ослобођење на двије или више особа”, наводе из УИО.

Што се тиче дуванских прерађевина, истиче се да путници у ваздушном саобраћају у Хрватску могу унијети нешто више дуванских прерађевина од оних који путују другим облицима саобраћаја.

“У ваздушном превозу дозвољено је унијети 200 цигара, 100 цигарилоса (при чему се цигарилосом сматрају цигаре нето тежине до три грама по комаду), 50 цигара и 250 грама дувана за пушење. Особе које путују друмским или жељезничким превозом могу унијети 40 цигарета, 20 цигарилоса, 10 цигара и 50 грама дувана за пушење. Сви путници могу унијети једнаку количину од 50 грама гријаног дуванског производа, 10 милилитара е-течности те 50 грама тзв. нових дуванских производа из чланка 94. став 2. Закона о таксама”, стоји у саопштењу.

Када су у питању алкохолна пића, једнака правила вриједе за све врсте превоза – свима је допуштено унијети 16 литара пива, четири литре вина и двије литре алкохолних пића која имају мање од 22 одсто алкохола, односно један литар јачих алкохолних пића.

Такође, царински службеници обављају службене контроле производа животињског поријекла који чине дио личног пртљага путника, тако да уопште није допуштено унијети месо и млијеко те производе од меса и млијека.

“Допуштено је по особи унијети 20 килограма производа из рибарства, укључујући свјежу, сушену, кувану, осољену или димљену рибу и одређене љускаре или мекушце попут козица, ракова, неживих дагњи и неживих каменица, под условом да је свјежа риба евисцерирана – извађена јој је утроба. Када су у питању други производи животињског поријекла, попут меда, јаја, производа од јаја, меса пужева или жабљих кракова, ту је допуштено унијети до два килограма по особи. До два килограма дозвољено је унијети млијеко у праху за дојенчад, храну за дојенчад и посебну храну која се користи због медицинских разлога, као и до два килограма хране за кућне љубимце која се користи због здравствених разлога, уз услов да не захтијевају држање у фрижидеру прије отварања”, наводе из УИО.

Количине које прелазе дозвољене мјере подлијежу ветеринарском прегледу у граничној контролној станици (Бајаково, Стара Градишка, Нова Села, Карасовићи, Лука Ријека, Лука Плоче, Зрачна лука Загреб).

Такве пошиљке морају испунити услове за комерцијалне пошиљке, што значи да њих мора пратити прописани ветеринарски сертификат, при чему је путник као увозник дужан пријавити преузимање пошиљке надлежној граничној контролној станици ради обављања ветеринарског прегледа.

Filter 2019