Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /latinica

Obrenović: Bez timskog rada nemoguće je postići dobre rezultate

Izvor: Filter

“Neurološke bolesti su najčešći uzrok invaliditeta u populaciji. Na našem Odjeljenju radimo na dijagnostikovanju i liječenju raznih neuroloških bolesti poput epilepsije, multipla skleroze, Parkinsonove bolesti, moždanih udara, migrene, neuropatije”, istakla je Tanja Obrenović, glavna sestra Odjeljenja neurologije Bolnice “Srbija”.

Ona je pojasnila da su istorija bolesti i klinički status pacijenta od velike važnosti, jer su neurološke komplikacije često u sklopu drugih poremećaja poput hipertenzije, srčanih oboljenja, alkoholizma, dijabetesa, maligniteta, kao i psihijatrijskih poremećaja.

Ona je navela da briga sestre počinje onog časa kada pacijent uđe na vrata Odjeljenja.

Prema njenim riječima, medicinske sestre prikupljaju sve potrebne informacije na osnovu ponašanja pacijenta, držanja tijela, hoda, govora.

Takođe, dodala je da sestre na Odjeljenju obučavaju pacijenta za samostalan život, jer gubitak sposobnosti kretanja nema samo fizički učinak, nego i psihološki.

“Gubitak sposobnosti da normalno priča, da hoda bez ičije pomoći i obavlja osnovne fiziološke potrebe, jako teško utiče na pacijente, a medicinska sestra je tu da im pomogne da se što prije i bolje suoče sa promjenama koje su nastale uslijed bolesti i da što uspješnije savladaju poteškoće i spriječe moguće komplikacije”, istakla je Obrenovićeva.

Ona je dodala da se u toku rada na Odjeljenju najviše oslanjaju na timski rad, jer bez timskog rada nezamislivo je i nemoguće postizati dobre i brze rezultate u liječenju pacijenta.

“Ovo je veoma zahtjevan i stresan posao, gdje morate da date svoj maksimum. Svakodnevno pomažemo pacijentima u njihovoj borbi, učestvujemo u njihovom oporavku i prolazimo kroz sve teške trenutke sa njima. Kada vidimo da se pacijent oporavlja, da je bolje i da ima napretka, tada znamo da se naš trud isplatio i to nas čini posebno srećnima”, zaključuje Obrenovićeva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com