Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /латиница

Обреновић: Без тимског рада немогуће је постићи добре резултате

Извор: Филтер

“Неуролошке болести су најчешћи узрок инвалидитета у популацији. На нашем Одјељењу радимо на дијагностиковању и лијечењу разних неуролошких болести попут епилепсије, мултипла склерозе, Паркинсонове болести, можданих удара, мигрене, неуропатије”, истакла је Тања Обреновић, главна сестра Одјељења неурологије Болнице “Србија”.

Она је појаснила да су историја болести и клинички статус пацијента од велике важности, јер су неуролошке компликације често у склопу других поремећаја попут хипертензије, срчаних обољења, алкохолизма, дијабетеса, малигнитета, као и психијатријских поремећаја.

Она је навела да брига сестре почиње оног часа када пацијент уђе на врата Одјељења.

Према њеним ријечима, медицинске сестре прикупљају све потребне информације на основу понашања пацијента, држања тијела, хода, говора.

Такође, додала је да сестре на Одјељењу обучавају пацијента за самосталан живот, јер губитак способности кретања нема само физички учинак, него и психолошки.

“Губитак способности да нормално прича, да хода без ичије помоћи и обавља основне физиолошке потребе, јако тешко утиче на пацијенте, а медицинска сестра је ту да им помогне да се што прије и боље суоче са промјенама које су настале услијед болести и да што успјешније савладају потешкоће и спријече могуће компликације”, истакла је Обреновићева.

Она је додала да се у току рада на Одјељењу највише ослањају на тимски рад, јер без тимског рада незамисливо је и немогуће постизати добре и брзе резултате у лијечењу пацијента.

“Ово је веома захтјеван и стресан посао, гдје морате да дате свој максимум. Свакодневно помажемо пацијентима у њиховој борби, учествујемо у њиховом опоравку и пролазимо кроз све тешке тренутке са њима. Kада видимо да се пацијент опоравља, да је боље и да има напретка, тада знамо да се наш труд исплатио и то нас чини посебно срећнима”, закључује Обреновићева.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com