Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta

Izvor: Srna

Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježio je Dan i krsnu slavu ove visokoškolske ustanove – Svetog Jovana Bogoslova, a obred lomljenja slavskog kolača obavio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom čestitao je dekanu, svim zaposlenima i studentima krsnu slavu – Svetog Jovana Bogoslova koji je bio prvi hrišćanski filozof i poručio da se raduju što su baš njega izabrali kao svog nebeskog zaštitnika.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je novinarima da ne postoji nijedan razlog da djeca sa ovih prostora idu na studije van Republike Srpske.

„Nadamo se da će konačno prodrijeti svijest kod djece i roditelja da je studiranje u Republici Srpskoj besplatno, a od prošle godine i smještaji u domovima i da postoje svi tehnički i materijalni uslovi i nastavna baza za odvijanje kvalitetnog nastavnog procesa koji ne zaostaje za zemljama regiona“, poručio je Mastilović.

On dodaje da upisni rok počinje u julu i da su se trudili zajedno sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu promovišu fakultete, tako da očekuju ove godine povećan upis studenata u novu akademsku godinu.

Mastilović je rekao da je današnja proslava krsne slave završni čin u okviru manifestacije „Dani Filozofskog fakulteta“, koja je imala niz bogatih sadržaja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić čestitao je dekanu, profesorima i studentima slavu Fakulteta, te istakao da je ova visokoškolska ustanova veoma važna za Univerzitet i ovaj grad.

Ćosić dodaje da ova ustanova obrazuje ljude na polju društveno-humanističkih i prirodno-matematičkih nauka na najvećem broju studijskih programa, a godinama ima najveći broj upisanih studenata.

On dodaje da zahvaljujući fakultetima u okviru Unverziteta raste broj ljudi u Istočnom Sarajevu, zato što veliki broj studenata dolazi iz drugih sredina da tu studiraju.

„Studenti dolazi ne samo iz Republike Srpske nego iz Srbije i Crne Gore, i mislim da se taj trend treba nastaviti jer ova visokoškolska ustanova to zaslužuje. Tu radi više od 70 profesora, imaju centre za ruske stidije, grčke, kineske, francuske koji su svjedoci da Filozofski fakultet ide u korak za onim stvarnim potrebama“, rekao je Ćosić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je slavu Filozofskom fakultetu, svim zaposlenima i studentima, ističići da je to najveći i najbroniji fakultet sa svojih 17 studijskih programa koji baštini intelektualnu vrijednost.

Jugović kaže da je potrebno zadržati ljude na ovim prostorima, a Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu to na najbolji način radi.

Vjerskom obredu i lomljenju savskog kolača prisustvovalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, te brojni gosti iz javnog i političkog života.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com