Thu. Jun 8, 2023
ћирилица /latinica

Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža

Izvor: Srna

Svetom liturgijom u Hramu Nerukotvorenog obraza Gospoda Isusa Hrista na Kuli i slavskim obredom, danas je obilježen Đurđevdan, Dan i krsna slava opštine Istočna Ilidža.
Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović čestitao je praznik stanovnicima ove lokalne zajednice.

On je podsjetio da je period između dvije slave za Istočnu Ilidžu bio veoma uspješan, te poručio da nastavljaju sigurnim koracima dalji razvoj kao jedna od najstabilnijih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

“Možemo se pohvaliti velikim brojem započetih ili završenih projekta, a odnose se na razvoj infrastrukture poslovnih zona, izgradnju saobrađajnica, parkinga, planiranja izgradnje javnih objekata”, istakao je Božović.

On je naveo da je raspisan javni poziv za izradu glavnog projekta izgradnje administrativnog centra opštine.

“To će možda biti u narednoj godini najznačajniji projekat koji ćemo završiti”, rekao je Božović i dodao da je briga o ljudima svih generacija najbitnija.

Ono je napomenuo da ove godine u opštini dočekuju slavu u specifičnim uslovima, tužnim zbog tragičnih događaja u Srbiji, te još jednom izrazio saučešće porodicama stradalih, a povrijeđenima brz oporavak, iskazujući podršku rukovodstvu Srbije koje traži način da prevaziđe trenutnu situaciju.

Među zvanicama na svečanosti u opštini Istočna Ilidža bio je i predsjednik Skupštine niške gradske opštine Pantelej Saša Novićević, koji je istakao da je ovo dobra prilika da se razmijene iskustva iz različitih sfera, od kulture do privrede.

“Predstavnici opština Istočna Ilidža i opštine Pantelej, koje su pobratimljene, već tradicionalno se međusobno posjećuju, a ove godine u jako specifičnoj situaciji zbog događaja u Beogradu i Mladenovcu, ali kao srpski narod moramo da budemo oslonac i podrška jedni drugima”, istakao je Novićević.

On je dodao da se posjete na zasnivaju samo na svečanostima, nego i na daljem razvoju i saradnji opština.

“Jedan od razgovora koje smo imali je u vezi saradnje naših univerziteta, odnosno fakulteta. U planu je realizacija ekološkog projekta između niškog Univerziteta i Elektrotehničkog fakuleta”, naveo je Novićević.

Što se tiče saradnje u oblasti kulture, on je rekao da će na narednom sastanku precizirati detalje u vezi toga da neko kulturno-umjetničko društvo, pjevačke sekcije iz niške opštine budu gosti opštini Istočna Ilidža.

Proslavi slave i Dan opštine Istočna Ilidža prisustvovali su predstavnici političkog, kulturnog, privrednog i javnog života Istočnog Sarajeva.

Filter 2019