Wed. May 31, 2023
ћирилица /латиница

На Палама отворена изложба икона полазника Школе иконописа “Архангел”

Извор: Срна

“Мајске духовне свечаности” отворене су вечерас на Палама изложбом икона школе иконописа “Архангел”, а трајаће до недјеље, 14. маја.
Руководилац Школе иконописа Александра Kлисура рекла је новинарима да је школа отворена у септембру по благослову Његовог високопреосвештенства митрополита Хризостома и окупља више од 70 полазника.

Kлисура је додала да су вечерас изложили 68 икона и четири орнамента, од којих су готово половину израдили одрасли полазници, а више од половине основци.

Она је навела да су иконе рађене техником јајчане темпере на медијапану, али су полазници користили и природне пигменте.

Према њеним ријечима, око 90 одсто радова позлаћено је са 24-каратним златом.

Професор Горан Јанићијевић оцијенио је радове као висококвалитетне, уз изузетну умјетничку и православну ноту која се прожима кроз сваку од икона.

У оквиру “Мајских духовних свечаности” за сутра је предвиђена промоција књиге “Лаодикија” оца Серафима из манастира Добрунска Ријека у 19.00 часова у сали Kултурног центра Пале.

Приказивање филма “Ви идите, ја нећу” режисера Хаџи-Александра Ђуровића планирано је у четвртак, 11. маја, у сали Kултурног центра у 19.00 часова.

Монодрама “Бог” по тексту академика Матије Бећковића у извођењу глумца Рајка Вуковића биће изведена у петак, 12. маја, у 20.00 часова у сали Kултурног центра.

Промоција књиге “Чекамо васкрсење мртвих” аутора Бранка Станковића биће одржана у суботу, 13. маја, у 19.00 часова у сали Kултурног центра.

Посљедњег дана манифестације, у недјељу, 14. маја, професор Драга Мастиловић одржаће предавање о теми “Српско национално питање у 20. вијеку”. Предавање ће бити одржано у сали Kултурног центра Пале у 19.00 часова.

Манифестацију организује Српска православна црквена општина Пале – Храм Сабора Светог архангела Гаврила у сарадњи са Kултурно-спортским центром и Хуманитарном организацијом “Срби за Србе”.

Filter 2019