МУП РС: Провјерити рокове важења личних докумената

Извор: Филтер

Министарство унутрашњих послова Републике Српске позива грађане да провјере рок важења својих личних докумената (личне карте, путне исправе и возачке дозволе) и на вријеме покрену поступак замјене за себе, али и своју малољетну дјецу.

Законски рок за издавање путне исправе 30 дана, а личне карте 15 дана. Омогућено је И издавање путне исправе по хитном поступку у року од 72 часа по цијени од 250 КМ (200 КМ за хитни поступак и 50 КМ за пасошку књижицу). Издавање путне исправе по хитном поступку у случају смрти члана породице или одласка на лијечење у иностранство је 50 КМ.

“С обзиром на то да наредни период прати тренд повећања броја захтјева за издавање личних докумената, битно је предузети све потребне коракте како би се избјегле гужве на лкацијама за издавање личних докумената и како би грађани на вријеме добили нови лични документ” наводи се у позиву.

Из МУП-а РС посјећају грађане да постоји могућност инсталације СМС сервиса који штеди вријеме у ситуацијама када се чека нови лични документ и који подсјећа да лични документ или регистрација возила истичу.

Министарство је омогућило да посредством интернет странице (www.mup.vladars.net), андроид апликације, као и вибер чет бот апликације МУП Републике Српске грађани могу приступити СМС сервисима путем којих могу да провјере податке и добију обавјештења о тренутном статусу личних исправа, те регистрацији возила, новчаним казнама и уплатама, као и казненим бодовима.

Услов за коришћење СМС сервиса је да грађанин лично пријави број мобилног телефона организационој јединици МУП-а, надлежној за издавање личних исправа у којој има пребивалиште. Цијена услуге је 0,10 КМ по посланој поруци, а могу да је користе сви грађани без обзира на мобилни оператер чији су претплатници.

  Грађани могу слати СМС с циљем пријаве на сервис за добијање обавјештења, као и СМС за одјаву са сервиса.

Прецизно и јасно упуство за употребу СМС сервиса налази се на интернет страници Министарства унутрашњих послова Републике Српске www.mup.vladars.net

Filter 2019