Tue. Jul 16, 2024
ћирилица /латиница

Лазић: Током Недјеље Црвеног крста бројне активности

Извор: Срна

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Рајко Лазић најавио је данас бројне активности из области информисања, здравствене и социјалне области поводом Недјеље Црвеног крста која се обиљежава од 8. маја до 15. маја.
Лазић је рекао да је Црвени крст Српске за потребе промоције Недјеље Црвеног крста, која се ове године обиљежава под мотом “Живимо мисију хуманости”, израдио 55.000 поштанских, 80.100 грађанских и 600 маркица за филателисте.

Он је навео да ће у овој недјељи општинске и градске организације Црвеног крста широм Републике Српске одржати предавања о теми здравствене заштите, добровољног давалаштва крви, упозоравња на опасност од мина и друге програмске активности у образовним и другим установама.

Лазић је новинарима на Палама навео да ће посредством координационих одбора, општинских и градских организација бити одржана општинска, градска и регионална такмичења из пружања прве помоћи, те акција “Здравствени дан” с циљем бесплатне провјере шећера у крви и крвног притиска за заинтересоване грађане.

Он је навео да ће у Недјељи Црвеног крста бити организована посјета Министарству здравља и саоцијалне заштите Републике Српске, породилиштима, јавним кухињама, центрима за дјецу и омладину са сметњама у развоју, те да ће организовати и округле столове о улози и значају ове организације.

Лазић је рекао да је ово прилика да захвале свим људима који су дали допринос да ова организација функционише све ове године, сачува своје вриједности, али и да захвале појединцима и колективима који су помагали различите акције и редовне активности Црвеног крста.

Он је нагласио да ће Црвени крст Републике Српске у наредном периоду покушати да се позиционира на међународном плану и оствари регионалну сарадњу са што већим бројем црвених крстова/полумјесеца.

“Циљ нам је да се на тај начин створи шанса да наши чланови, волонтери, запослени јачају своје људске капацитете и створи што боља слика о обезбјеђивању материјално-техничких средстава који су неопходни за реализацију свих програмских активности”, поручио је Лазић.

Свјетски дан Црвеног крста и Црвеног полумјесеца обиљежава се 8. маја, на дан рођења Анрија Динана оснивача Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумјесеца.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com