Ивана Спахић из Источног Сарајева добитник “Златне сове”

Извор: Филтер/Срна

Ивана Спахић из Источног Сарајева добитник је књижевне награде за најбољи необјављени роман “Златна сова” за 2023. годину. Она је награђена за рукопис “Свитање”.

Књижевна награда издавачке куће “Завод за уџбенике и наставна средства” а. д. Источно Ново Сарајево обухвата плакету (повељу) за најбољи необјављени роман, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 5.000 КМ и 20 примјерака романа.

На Конкурс за додјелу књижевне награде Златна сова за 2023. годину стигло је 36 рукописа. Жири у саставу проф. др Сања Мацура, доц. др Жељка Пржуљ и Радисав Милић урадио је више кругова селекције, а у ужем избору нашло се шест рукописа.

Предсједник жирија Сања Мацура рекла је да рукопис “Свитање”, исприповиједан и из екстерне и интерне нараторске позиције, уз употребу магичног реализма, доноси причу о отвореној рани по имену Пребиловци.

Она је навела да рукопис веома успјешно слика емоције ликова, а аутор налази начин да бременитој теми Пребиловаца приђе пријемчиво, читаоцима различитог узраста и књижевног укуса.

Друго мјесто припало је рукопису “Отисци прошлости”, Бранку Јовичићу из Брода, а трећа награда рукопису “Дневник једног умирања”, аутора Гордане Опалић из Београда.

Директор Завода Бојан Ђенић је подсјетио да се награда “Златна сова” додјељује 11. пут.

Додао је да друга награда обухвата објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 2.000 КМ и 20 примјерака романа.

Трећа награда обухвата објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 1.000 КМ и 20 примјерака романа.

Filter 2019