Wed. May 31, 2023
ћирилица /latinica

Za regionalnu akciju darivanja krvi prijavljeno 350 davalaca

Izvor: Srna

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, organizovalo je danas, u okviru Spasovdanskih svečanosti, akciju darivanja krvi za koju se prijavilo 350 dobrovoljnih davalaca iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Predsjednik Udruženja Gospava Pejić, rekla je novinarima, da su zadovoljni odzivom i kako protiče akcija, imajući u vidu da je prijavljen veliki broj davalaca iz cijele Republike Srpske, kao i iz regiona.

„Došli su nam prijetelji iz Srbije i Crne Gore, pobratimi iz Vranja i Budve. Odazvali su se i pripadnici Oružanih snaga BiH, njih oko 100 i većina je već dala krv“, istakla je Pejićeva.

Šef Službe transfuzije Bolnice „Srbija“ Jelena Stojanović Lukić, istakla je da su trenutne zalihe krvi u ovoj zdravstvenoj ustanovi smanjene, tako da akcija dolazi u pravi čas pred početak godišnjih odmora.

„Imamo prijavljnih 350 davalaca, tako da su dvije ekipe izašle na teren – ekipa transfuzije Bolnice `Srbija` i ekipa iz Foče. Akcija će dobro doći da se popune zalihe na Sarajevsko-romanijskoj regiji, ali i regiji Foče. Veći broj jedinica krvi biće usmjeren kliničkom centru u Banjaluci, za liječenje naših pacijenata“, istakla je Lukićeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, pohvalio je organizaciju ove akcije koja, kako kaže, prevazilazi sva očekivanja, a posebno je važno što su okupili prijatelje i udruženja iz Srbije i Crne Gore.

On je napomenuo da su, između ostalih, gosti stigli iz Jagodine, Beograda, Bujanovca, Budve, Nikšića i drugih gradova.

Ćosić je dodao da su se ovakve akcije pokazale kao uspješne i da je najbitnije da rezultiraju spasavanjem ljudskih života, što je i krajnji cilj.

„Kada bi svi u našem društvu ispunjavali svoje obaveze, prvo mi političari, pa i ostali, sve bi izgledalo mnogo bolje. Gradska uprava je podrška Udruženju kako finansijski, tako i na druge načine“, poručio je Ćosić.

On je dodao da će i on darovati krv, što je do sada učinio dva puta i da se na taj korak odlučio zahvaljujući ljudima iz ovog udruženja, te da je to njegov mali doprinos u odnosu na ljude koji to čine redovno.

Dobrovoljni davalac krvi Aca Veljković, rekao je da su došli iz Bujanovca, da mu je ovo 72. put da daje krv.

„Došli smo da pomognemo našu braću u Istočnom Sarajevu, a ujedno ćemo se, kao i ranijih godina, družiti nekoliko dana“, naveo je Veljković.

Ljubica Kilibarda iz Društva dobrovoljnih davalaca krvi „Radivoje Pima“ iz Budve, koje je bratimljeno sa Udruženjem dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, rekla je da ih je stiglo osmoro u Istočno Sarajevo i da se nada da će svi uspjeti da daju krv.

„Meni je ovo 46. put da dajem krv i drago mi je što smo došli“, rekla je Kilibarda.

Miloš Lučić iz Istočnog Sarajeva, ističe da dobrovoljno daje krv 34. put. „Lijepo se osjećam poslije toga, pogotovo kada znam da ta krv možda nekome da spasi život“, istakao je Lučić.

Akcija je organizovana u prostorijama sportske dvorane na Trgu Srbije u Istočnom Novom Sarajevu.

Filter 2019