Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Dani Filozofskog fakulteta na Palama; Izložba pod nazivom “Da se ne zaboravi”

Foto: palelive.com

Izvor: RTRS

U okviru Dana Filozofskog fakulteta na Palama će 20. maja 2023. godine biti otvorena izložba pod nazivom “Da se ne zaboravi” Ruskog istorijskog društva, a povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede nad fašizmom praznik je koji treba da obilježi čitava Evropa i civilizovani svijet, a posebno oni narodi koji su masovno stradali od te i njoj sličnih ideologija u toku Drugog svjetskog rata, kao što je srpski narod na Balkanu.

Zbog toga Srbi, kao i Rusi imaju posebnu obavezu da obilježe taj datum i da se prisjete ogromnih žrtava koje su podnijeli u toku Drugog svjetskog rata.

Posebno je važno u današnje vrijeme, kada u Evropi počinju sve više da oživljavaju mračne ideologije, prisjećati se nevinih žrtava tih zločinačkih ideologija, ali i podsjetiti na hrabrost i požrtvovanje onih koje su pali u borbi protiv njih. Zbog toga, 9. maj ima posebno značenje za srpski narod, čije su antifašističke tradicije oličene u dva antifašistička pokreta otpora i zbog čega je pretrpio ogromna stradanja u toku Drugog svjetskog rata.

To je, prvenstveno, važno zbog mladih generacija, koje su danas sa raznih strana, a posebno putem društvenih mreža i raznim internetskim sadržajima, izložene potpunoj relativizaciji tradicionalnih vrijednosti, ali i nedostatku kulture pamćenja, čiji ugaoni kamen upravo predstavlja njegovanje antifašističkih tradicija i obilježavanje važnih datuma kao što je 9. maj.


©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com