Sun. May 28, 2023
ћирилица /латиница

Дани Филозофског факултета на Палама; Изложба под називом “Да се не заборави”

Фото: palelive.com

Извор: РТРС

У оквиру Дана Филозофског факултета на Палама ће 20. маја 2023. године бити отворена изложба под називом “Да се не заборави” Руског историјског друштва, а поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом.

Дан побједе над фашизмом празник је који треба да обиљежи читава Европа и цивилизовани свијет, а посебно они народи који су масовно страдали од те и њој сличних идеологија у току Другог свјетског рата, као што је српски народ на Балкану.

Због тога Срби, као и Руси имају посебну обавезу да обиљеже тај датум и да се присјете огромних жртава које су поднијели у току Другог свјетског рата.

Посебно је важно у данашње вријеме, када у Европи почињу све више да оживљавају мрачне идеологије, присјећати се невиних жртава тих злочиначких идеологија, али и подсјетити на храброст и пожртвовање оних које су пали у борби против њих. Због тога, 9. мај има посебно значење за српски народ, чије су антифашистичке традиције оличене у два антифашистичка покрета отпора и због чега је претрпио огромна страдања у току Другог свјетског рата.

То је, првенствено, важно због младих генерација, које су данас са разних страна, а посебно путем друштвених мрежа и разним интернетским садржајима, изложене потпуној релативизацији традиционалних вриједности, али и недостатку културе памћења, чији угаони камен управо представља његовање антифашистичких традиција и обиљежавање важних датума као што је 9. мај.


Filter 2019