Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /латиница

Данас је Марковдан, зашто на овај дан не ваља спавати

Извор: РТС

Српска православна црква и вjерници славе Марковдан, празник посвећен Светом апостолу Марку. Написао је Јеванђеље, а познат је и као сапутник и први помоћник апостола Петра. Свети Марко је честа крсна слава у Шумадији, али и слава појединих градова и мjеста.

Свети Марко је био Јеврејин, из племена Левијева. Уврштен у 70 светих апостола Христових, најприје је пратио Светог Петра који га је и поставио за епископа.

На молбу вијерних римских хришћана, написао је Јеванђеље, које је лично Свети Петар прегледао и потврдио као истинито.

Проповедао је Христову вјеру у Аквилеју и Египту, саградио многе цркве и постављао свештенике.

Чинио је многа чудеса, па многи тада повјероваше у Исуса Христа и крстише се. Наставио је пут у Александрију, гдје је многе превео у хришћанство, због чега га бацише у тамницу. У тренутку његовог погубљења, небо се отворило и догодио се јак земљотрес.

Његове свете мошти у 9. вијеку, пренијете су у Венецију, и најпре покопане у дуждевој капели, а потом у 11. веку у нову, сада широм свијета познату Цркву светог Марка.

Не ради се у пољу и не спава се

Марковдан се обиљежава и празнује од давнина. Вјеровало се да ће онога ко се данас огријеши и не испоштује апостола Марка стићи казна у виду олуја и громова који ће му уништити имање. Зато на данашњи дан земљорадници ништа не раде на својим њивама.

Не ваља на овај дан ни спавати, да се не би спавало преко цијеле године. Изузетак су они који су већ “згријешили” и спавали на Ђурђевдан – они треба да одрјемају неко вријеме и на Марковдан јер ће тако “поништити дејство” пређашњег сна и неће их стићи “казна”.

Свети Марко је честа крсна слава али и слава појединих градова и мјеста.


©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com