Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /латиница

Војска Србије стављена у највиши ниво борбене готовости и упућена у правцу административне линије са КиМ

Фото: Министарство одбране Србије

Извор: Агенције

Предсједник Србије и врховни командант оружаних снага Александар Вучић потписао је наредбу о подизању борбене готовости јединица Војске Србије на највиши ниво и наредио им хитан покрет у правцу административне линије са Косовом и Метохијом.

Министар одбране Србије Милош Вучевић потврдио је да је Вучић потписао наредбу о подизању борбене готовости и додао да је ситуација на Косову и Метохији драматична.

– Све оно на шта је предсједник Вучић упозоравао данима и недјељама да Приштина срља даље у ескалацију и спровођење терора над српском заједницом, прије свега на сјеверу КиМ, и скретао пажњу међународној заједници и посредницима у дијалогу између Приштине и Београда се, нажалост, показало тачним – рекао је Вучевић за ТВ Пинк.

Вучевић је истакао да је Војска Србије започела активности по наредби Вучића.

– Неко мора да разумије да оно што Аљбин Курти ради води нас ка црвеним линијама, води нас ка потпуном колапсу дијалога, води нас ка деескалацији на терену – рекао је Вучевић.

Раније данас више десетина припадника такозване косовске специјалне полиције стигло је џиповима до зграда локалних самоуправа у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, а на улазима у зграде окупило се на десетине Срба, запослених у привременим органима тих општина. Окупљени грађани сукобили су се са полицијом. Полицајци су ушли у зграду Општине Звечан, а у Лепосавићу су постављене барикаде.

фото:TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

Александар Арсенијевић из Грађанске иницијативе “Српски опстанак” рекао је да је такозвана косовска полиција била кренула на жене, као и на њега, као и да су га сузавцем попрскали дирекно у очи.

– Био сам дезоријентисан, одвукли ме између два аута, почели да ме туку – рекао је Арсенијевић. Истиче да је у једном тренутку један полицајац рекао на албанском да не туку оне са камерама.

Како јавља дописник РТС-а, у болнице у Косовској Митровици потврђено је да је десетак људи повређено у сукобу оружаних снага полиција и окупљених грађана у Звечану.

У овом тренутку ситуација се мало смирила, али је јако напето и пријети да ескалира, наводи дописник РТС-а.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com