Велики значај Четвртог батаљона Војне полиције у одбрани Српске

Извор: Срна

У Источном Сарајеву је данас обиљежен Дан Четвртог батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске кроз који је током Одбрамбено-отаџбинског рата прошло 409 бораца, од којих је 21 погинуо.
Тим поводом служен је парастос погинулим и преминулим припадницима ове јединице и положени вијенци код споменика “Слава српском борцу” у Лукавици.

Секретар Удружења ветерана војне полиције Сарајевско-романијске регије Драган Пјевић рекао је да је Четврти батаљон Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса ВРС имао велики значај у Одбрамбено-отаџбинском рату, а живот за Српску дао је 21 борац ове јединице.

Пјевић је истакао да је кроз јединицу прошло 409 бораца, а у неким моментима је бројала од 120 до 150 војника, а 31 је одликован, од тога неки и више пута.

Он је нагласио да је Четврти батаљон Војне полиције био у саставу Сарајевско-романијског корпуса и под његовом директном командом.

Пјевић је подсјетио да је јединица 24. маја 1992. године након вишедневне блокаде муслиманских снага напустила касарну “Виктор Бубањ” у Сарајеву и измјештена у село Тврдимићи на Требевићу, а дан касније извршено је прво постројавање.

Батаљон је послије тога стациониран у касарни “Слободан Принцип Сељо” у Лукавици.

“Уз уобичајне војно-полицијске задатке, јединица је била ангажована и у зони ратних дејстава широм сарајевског ратишта са основним циљем очувања територије и становништва од непријатељске агресије”, истакао је Пјевић.

Он је навео да су припадници овог батаљона из школских клупа изашли и бранили Републику Српску, а данас се налазе на маргинама, поготово они који су тада имали око 18 година, јер су категоризацијом сврстани од треће до седме категорије.

“То хитно треба исправити и надам се да ће власти Републике имати слуха за то, јер смо ми то заслужили”, рекао је Пјевић.

Јанко Трифуновић каже да је у Четврти батаљон Војне полиције ступио са 18 година и да су већина била млади војници који су из школских клупа кренули у рат.

“Ми смо се као младићи састали у том тешком времену гдје смо искусили све недаће ратних дешавања”, рекао је он и додао да их је то зближило за читав живот и данас се састају и евоцирају сјећања на своје погинуле саборце.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com