Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /латиница

Велика акција МУП-а Српске: Ухапшени осумњичени да су продавали фотографије дјечије порнографије

Извор: Глас Српске

У акцији “Систем 2023” у којој је ухапшено девет осумњичених за искориштавање дјеце за порнографију, прање новца и недозвољено држање оружја, пронађено је више лаптопа, ЦД-ова, али и оружје.

Полиција је саопштила да су одузети мобилни телефони, УСБ стикови, меморијске картице, СИМ картице и остали уређаји за чување дигиталних података, као и други предмети. Заплијењени предмети могу се користити као докази у кривичном поступку.

У тој акцији, сазнаје Глас Српске, ухапшени су Мирослав Јошић из Бањалуке, Елвис Рамић из Прњавора, Адриан Цимиротић из Добоја, Дино, Кенан и Самир Клепић из Модриче, њихов суграђанин Мирза Подгорић, те Бијељинци Јово Љубинковић и Бранко Штрбац.

Акцију су реализовали припадници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције у сарадњи са припадницима Полицијских управа Бијељина, Добој и Бањалука. Претресли су осам локација за које се утврдило да их користе осумњичени.

Ухапшени су продавали слике дјечије порнографије и на тај начин зарађивали новац.

Према незваничним подацима, осумњичени су на друштвеним мрежама рекламирали да посједују фотографије и видео-снимке дјечије порнографије, а након тога су те фотографије и видео-снимке слали односно продавали другим лицима уз новчану надокнаду која се вршила путем сервиса за плаћање Пеј пал.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је да је у акцији кодног назива “Систем” извршен велики број претреса у сарадњи са надлежним тужилаштвима и да ће лица одговорна и за искриштавање дјеце за порнографију бити приведена правди, истакваши да међу њима има повратника у чињењу кривичних дјела.

Навео је да се, за разлику од досадашњих сличних акција, у овој радило о преступницима који користе дјецу и малољетнике за дјечију порнографију што све скупа мора забринути, а полиција мора максимално појачати активностима против оваквих лица.

-Они су и зарађивали од тих материјала, дакле продавали, не само уступали и користили, него их продавали за даљу употребу. То је страшно у овом предмету и надам се да ће наше правосудне службе и надлежно тужилаштво пронаћи адекватан одговор за овакве преступе – рекао је Каран.

Он је навео да Одјељење за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Републике Српске у сарадњи са полицијским управама Бијељина, Добој и Бањалука, већ дуже ради на овој акцији.

-Честитам нашим колегама из ове три полицијске управе у Управе криминалистичке полиције и Одјељења за високотехнолошки криминалитет који рјешавају један специфичан облик криминалитета који врло негативне друштвене конотације, а ради се о кривичном дјелу искориштавање дјеце и малољетника у порнографији, а, рекао бих, и везано за ово, то је прање новца и недозвољена трговина и промет оружја и експлозивих материја –  додао је Каран.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com