Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /латиница

У уторак свечано отварање вјештачког језера

Извор: Срна

У Источном Новом Сарајеву у уторак, 25. априла, свечано ће бити отворено вјештачко језеро површине око 3.000 метара квадратних, у чију је изградњу уложено 620.000 KМ.

Завршетком изградње језера употпунио се парковски комплекс у овом дијелу општине, јер се надовезује на недавно изграђени Парк великана, речено је Срни из општинске управе Источно Ново Сарајево.

„Пуни сјај овог дијела општине ће се десити изградњом новог вртића, преко пута вјештачког језера, те нове основне школе у његовој непосредној близини“, наведено је из општинске управе.

Осим уређења вјештачког језера, у склопу регулационог плана „Центар три“ изграђена је и пјешачка стаза, постављен урбани мобилијар, извршено хортикултурно уређење локалитета, те постављена адекватна расвјета.

Изградња вјештачког језера почела је 2021. године, а у првој фази обухватали су грубе грађевинске радове на уређењу и обликовању језера, те радове хидротехничке фазе са полагањем геотекстила.

„Друга фаза 2022. године обухватила је радове нискоградње, урбаног мобилијара и расвјете са асфалтирањем приступних саобраћајница и паркинга“, речено је из општинске управе.

Kако је наведено из општинске управе, изградња вјештачког језера је јединствен пројекат у овом дијелу Републике Српске, јер се у центру урбанизоване зоне изградило језеро, уз које ће грађани моћи уживати и проводити слободно вријеме у шетњи и рекреацији.

Осим пројекта изградње језера, у Источном Новом Сарајеву је у току изградња зграде Ректората и Музичке академије са новом концертном двораном, чија вриједност је више од осам милиона KМ.

„Ради се и на завршетку радова на студентском дому у Источном Новом Сарајеву, који општина реализује уз финансијску подршку Владе Републике Српске, а чија вриједност је 7,4 милиона KМ“, наведено је из општине Источно Ново Сарајево.

У наредном периоду очекује се и почетак градње обданишта за 150 дјеце, чија је вриједност око 1,5 милиона KМ, као и изградња нове основне школе за 650 ученика, чија процијењена вриједност је 4,5 милиона KМ које је обезбиједила Влада Републике Српске.

Из општинске управе су истакли и наставак улагања у саобраћајну инфраструктуру изградњом саобраћајница у неколико општинских улица, за шта ће бити издвојено 1,3 милиона KМ.

„Градиће се саобраћајнице у улицама Kарађорђева, Требевићка,

Требевићка, Јована Рашковића, Ђуре Јакшића, Душка Трифуновића“, најавили су из општинске управе.

За наредни период у Источном Новом Сарајеву планиран је и завршетак израде идејног и главног пројекта отвореног и затвореног базена у склопу спортско-рекреативног центра „Чича“.

Свечано отварање предвиђено је у 13.00 часова.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com