Wed. May 31, 2023
ћирилица /латиница

У Парку великана засађен црвени храст посвећен добровољним даваоцима крви

Извор: Срна

Црвени храст, који симболизује живот, засађен је данас у Парку великана у Источном Новом Сарајеву и посвећен је добровољним даваоцима крви.

Чланови секције Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије и ученици Основне школе “Свети Сава” из Источног Новог Сарајева су у овом парку представили давалаштво крви, уз изложбу промотивног материјала.

Ученици су и полазници Школе енглеског језика “Хелен Дорон” у Источном Сарајеву, а недавно су завршили пројекат чији је циљ оснивање секције регионалног Удружења, те су тако постали волонтери.

Предсједник регионалног Удружења добровољних давалаца крви Госпава Пејић изразила је наду да ће тренутни полазници секције већ са 18 година бити у потпуности обучени волонтери и постати будући добровољни даваоци крви.

Учитељица и власник Школе “Хелен Дорон” у Источном Сарајеву Бојана Рамић је истакла да важан аспект у њиховом раду представља и хуманитарни рад, да је ове године заједничка тема на нивоу БиХ волонтирање.

Директор Основне школе “Свети Сава” из Источног Новог Сарајева Жељка Топалић истакла је да су подржали приједлог Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске о оснивању секције јер је циљ зајединичким снагама подучавати дјецу о здравим стиловима живота.

Професор историје у Основној школи “Свети Сава” Миљан Максимовић, који је вођа секције добровољних давалаца крви, истакао је да овај пројекат представља ново поглавље с циљем васпитања дјеце највише са аспкета хуманости.

Ученик шестог разреда Kатарина Вукадиновић рекла је да овај пројекат представља незаборавно животно искуство кроз које је стекла одређено знање, прије свега о бенефитима волонтирања и добровољног давања крви.

Ученик Павле Митровић рекао је да жели да помаже људима, а Николина Пејић је написала пјесму о значају давалаштва крви, јер је, како каже, хтјела да мотивише људе да дају крв, буду хумани и некоме помогну.

Ученици Основне школе у оквиру пројекта су ове седмице посјетили Дом за старија лица у Источној Илиџи.

Активности у Парку великана присуствовали су градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић.

Filter 2019