Fri. Jun 9, 2023
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu planiran upis 672 srednjoškolca

Izvor: Srna

Na području grada Istočno Sarajevo u prvi razred u školskoj 2023/2024. godini u četiri srednje škole planiran je upis 672 učenika, izjavila je samostalni stručni saradnik za odnose s javnošću u Gradskoj upravi Aleksandra Berjan.

Berjanova navodi da bi u Srednjoškolskom centru „Vasilije Ostroški“ na Sokocu trebalo da bude primljeno 108 učenika.

U sokolačkoj Gimnaziji, u opšti smjer, planiran je prijem 20 učenika u centralnoj školi na Sokocu, kao i 16 učenika u područnoj školi na Han Pijesku.

„Na računarsko-informatičkom smjeru u ovoj školi planiran je upis 24 učenika, koliko i u šumarskoj struci za zanimanje šumarski tehničar. U okviru ekonomske struke, za zanimanje carinski tehničar, koji se prvi put uvodi u sokolačkom srednjoškolskom centru, planiran je upis 24 učenika“, ističe Berjanova.

Ona dodaje da je u Srednjoškolskom centru „Pale“ planiran upis 204 učenika.

U paljanskoj Gimnaziji, na opštem smjeru, planirano je formiranje dva odjeljenja prvog razreda, odnosno, upis 40 učenika, dok bi na računarsko-informatičkom smjeru trebalo da bude upisano 20 učenika.

Berjanova navodi da je po jedno odjeljenje planirano na smjerovima kulinarskog i arhitektonskog tehničara, po 24 učenika, dok je na smjeru turističkog tehničara planiran upis 48 učenika i formiranje dva odjeljenja.

„Na smjeru tehničar ce-en-ce tehnologije trebalo bi da budu primljena 24 učenika, a za trogodišnja zanimanja na smjerovima auto-mehaničar i instalater planiran je upis po 12 učenika“, dodaje Berjanova.

Prema njenim riječima, u Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“ predviđen je upis 172 učenika prvog razreda.

U Gimnaziji, na opštem smjeru, planiran je upis 40 učenika i formiranje dva odjeljenja, a na društveno-jezičkom smjeru 20 učenika.

Berjanova pojašnjava da bi po jedno odjeljenje trebalo da bude formirano na smjerovima ekonomski tehničar, poslovno-pravni tehničar, farmaceutski tehničar i zubno-stomatološki tehničar, gdje je planiran upis po 24 učenika.

Na smjerovima muzički saradnik-teoretičar i muzički izvođač planiran je upis po osam učenika.

„U Srednjoj školi “28. juni” u Istočnom Novom Sarajevu, prema planu, trebalo bi da bude upisano 188 učenika“, ističe Berjanova.

Ona dodaje da bi po 24 učenika trebalo da bude upisano na smjerove turistički tehničar, ugostiteljski tehničar, tehničar informacionih tehnologija i tehničar računarstva i programiranja, te na smjeru tehničar logistike i špedicije.

„Na trogodišnjem smjeru za kuvare planiran je upis 20 učenika, dok je na smjerovima auto-električar predviđen upis 12 učenika, vozač motornih vozila 24 i instalater 12 učenika“, navodi Berjanova.

Filter 2019