Утисак са регионалног такмичења хорова основних школа сарајевско-романијске регије

Данас је у Културном центру Источно Ново Сарајево одржано регионално такмичење хорова старијег школског узраста основних школа са подручја сарајевско-романијске регије. На такмичењу, којем су претходила општинска такмичења, успјешно се представило шест хорова.

Хор ЈУ ОШ „Веселин Маслеша“ Фоча, диригент Свјетлана Ковач

Хор ЈУ ОШ „Алекса Шантић“ Војковићи, диригент Марина Шаровић

Хор ЈУ ОШ „Свети Сава“ Источно Ново Сарајево, диригент Мирјана Чаваркапа

Хор ЈУ ОШ „Пале“ Пале, диригент Вељко Лазаревић

Хор ЈУ ОШ „Свети Сава“ Фоча, диригент Петко Вукадиновић

Хор ЈУ ОШ „Јован Дучић“ Касиндо, диригент Небојша Церовић

Интерпретацију је пратио и оцијенио трочлани жири из Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево: проф. Мирјана Учур, проф. Гордана Ковачевић и проф. Ивана Капор.

Задовољство је било видјети оволики број дјеце, окупљене око заједничког циља – промовисања, унапређења и афирмисања хорског звука, а кроз хорски звук музичке умјетности, али и умјетности и културе уопште. 

Искрене честитке наставницима музичке културе из свих школа на раду, труду и вољи да истрају у нимало лаком, може се слободно рећи, у данашњем времену, претешком задатку, да кроз рад са школским хором дјецу усмјеравају у правцу правих вриједности, да их уче преданости, одговорности, култури и добром укусу.

Ово је неопходно истаћи, јер  у мору данашњих ријалитија и разних комерцијалних, површних и „осталих“ врста музике, чути да је програм сваког хора био врло прилагођен узрасту, од дјечијих двогласних и трогласних канона, задате двогласне композиције народног мелоса „Киша пада“, до осталих дјечијих и традиционалних пјесама које су наставници пажљиво одабрали, за слушаоце представља право задовољство. 

Прво мјесто је освојио хор ЈУ ОШ „Веселин Маслеша“ из Фоче, друго мјесто хор ЈУ ОШ „Јован Дучић“ Касиндо и треће хор ЈУ ОШ „Свети Сава“ Источно Ново Сарајево.

Побједнички хор ће нашу регију представити на републичком такмичењу у Бања Луци, али хорови који се нису пласирали не треба да жале, јер укупан утисак након регионалног такмичења указује на тежњу ка подизању стандарда у музичком образовању, жељу ка унапређењу хорског музицирања и културе уопште, што представља базни интерес сваког, па и нашег друштва.

Не смијемо заборавити организаторе, ЈУ ОШ „Свети Сава“ Источно Ново Сарајево и ЈУ ОШ „Петар Петровић Његош“ Источна Илиџа чији су директори били присутни и који су били на висини задатка, од припремљеног простора, неопходног интрументарија, до послужења након такмичења за све учеснике. 

Наставницима морамо исказати огромно поштовање за уложени труд, а дјеци искрене честитке, да истрају и буду досљедни у овој заједничкој, племенитој мисији!

Задовољна публика

Filter 2019