Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

Усвојен извјештај о извршењу буџета Општине Пале за прошлу годину

Фото: Филтер

Извор: Срна

Одборници Скупштине општине Пале данас су усвојили извјештај о извршењу буџета општине за прошлу годину у износу од 19.441.415 KМ, а дате су и сагласности на поскупљење од 15 одсто цијена водоснабдијевања.

Начелник општине Бошко Југовић изјавио је новинарима да је задовољан што је скупштинска већина подржала извршење буџета за прошлу годину, истичући да је буџет био коректан, те да се одређена средства преносе у ову годину.

Он је навео и да су биле коректне дискусије и примједбе одборника за извјештај о раду и пословању јавних предузећа и установа у 2022. години чији је оснивач општина Пале, у којима су дали коментаре да се поправе одређене ситуације.

Фото: Филтер

Југовић је рекао да подршку одборника није добио извјештај о раду и пословању предузеће “Градске топлане” јер је пословало негативно.

Он је додао да се за ово предузеће тражњи рјешење с обзиром да је предвиђена изградња нове Топлане и измјештање постојеће из центра Пала.

“Донијели смо одлуку којом укидамо давање сагласности предузећу Градске топлане за кредитно задужење код Европске банке за обнову и развој/ЕБРД/ , јер општина неће бити гарант него ће се она задужити у име Топлане“, појаснио је Југовић.

Југовић је истакао да је ријеч о великом пројекту који превазилази досадашње инвестиције, те да је ЕБРД најбољи понуђач за реализацију овог кредитног аранжмана.

Kада је ријеч о поскупљење водоснабдијевања, Југовић је рекао да је оно коректно јер постоји утрошак електричне енергије на пумпним системима, трошкови расту, али и плате, и да је то једини начин да предузећа послују позитивно без помоћи општине.

Југовић је истакао да је усвојена и иницијатива Kлуба одборника СНСД-а у којем дају сагласност начелнику да заједно са општинском Борачком организацијом у наредном периоду дефинишу и реализују љекарске прегледе за борачку популацију.

Фото: Филтер

Самостални одборник Предраг Благојевић рекао је да су одборници Скупштине општине једногласно усвојили његов приједлог да се осуди нерад Јавног предузећа “Путеви Републике Српске” на подручју општине Пале, јер се магистрални путеви овдје не одржавају.

“Знамо да се зимска сезона завршила, као и посипање улица, али они /Путеви Републике Српске/ не раде ништа да се уклони сав тај шут и смеће које настаје током зимског периода. Свједоци смо да је по Републици Српској, општинама у саставу града Источно Сарајево и ФБиХ тај посао готово завршен”, истакао је Благојевић.

Предсједник Скупштине општине Пале Стефан Стајчић рекао је да ће на иницијативу Благојевића упутити писмо према Јавном предузећу “Путеви Републике Српске” како би се ниво одржавања и чишћења магистралних путева који су у њиховој надлежности на подручју општине Пале довео на један задовољавајући ниво.

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су данас и извјештај о реализацији програма изградње и уређења простора на подручју општине, програм подстицаја развоја пољопривреде за ову годину, као и приједлог мапе пута дигиталне трансформације.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com