Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /латиница

Престала обавеза посједовања зимске опреме

Извор: Агенције

Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске обавјештава грађане да је ступањем на снагу Правилника о саобраћају у зимским условима обавезно посједовање зимске опреме за сва моторна возила од 1. новембра до 1. априла – без обзира на временске услове. Закључно са данашњим даном, зимска опрема више није обавезна.

Зимску опрему су морали посједовати сви возачи моторних возила, а Правилником, који је на снагу ступио 30. децембра 2020. године, од наведене обавезе су изузета моторна возила на два или три точка, као и четвороцикли, трактори на точковима и трактори на гусјеницама.

Под зимским условима саобраћаја на путевима сматра се ситуација када пада снијег и налази се на коловозу, на коловозу има угаженог и залеђеног снијега, пада киша и леди се на коловозу, те када је коловоз залеђен, саопштено је из МУП-а РС.

Из МУП-а подсјећају да зимска опрема обухвата пнеуматике за зимску употребу на свим точковима возила или пнеуматике за зимску употребу на погонским точковима и ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Под зимском опремом сматрају се и пнеуматици за љетну употребу на свим точковима са одређеном дубином профила и ланцима за снијег, односно другим уређајима за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Пнеуматици на возилима морају одговарати димензијама декларисаним од стране произвођача, зависно од највеће допуштене брзине кретања возила и највећем допуштеном оптерећењу осовина на којима су пнеуматици постављени, те на истој осовини возила морају бити једнаки по димензијама, носивости, брзинској карактеристици, врсти, конструкцији, марки, произвођачу и типу.

У складу са наведеним Правилником, такође, за вријеме зимских услова на путевима није дозвољен саобраћај моторним и теретним возилима са прикључним возилом која не посједују зимску опрему, као и возилима која посједују, а не користе зимску опрему.

Из МУП-а напомињу  да у условима ниске температуре, снијег и честе обилне кише неповољно дјелују на моторна возила, посебно када се интензивније користе, што, свакако, утиче и на саму безбједност у саобраћају.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com