Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /латиница

Појачана контрола услуга смјештаја у Источном Сарајеву

Фото: Виво Студио

Извор: gradistocnosarajevo.net

На подручју Источног Сарајева у наредном периоду биће вршена појачана инспекцијска контрола физичких и правних лица која пружају услуге смјештаја у категорији кућа за одмор, апартмана („стан на дан“) и соба за изнајмљивање, али и контрола наплате боравишне таксе, најављено је из градског Одјељења за инспекцијске послове.

Из градске инспекције поручили су да ће акценат бити стављен на пружаоце услуга који раде по принципу ‘стан на дан’, те да ће предмет контроле бити усклађеност њиховог рада са одредбама Закона о угоститељству Републике Српске и Одлуке о категоризацији угоститељских објеката на подручју града Источно Сарајево.

„Категоризација свих објеката у којима власници пружају услуге смјештаја гостима и туристима законска је обавеза, коју морају да изврше власници смјештајних капацитета“, упозоравају из градске инспекције.

Из Одјељења за инспекцијске послове наглашавају да ће, упоредо са контролом категоризације објеката за изнајмљивање, бити вршена и контрола наплате боравишне таксе у угоститељским објектима на подручју града који пружају услуге смјештаја.

„Позивамо власнике кућа за одмор, апартмана (стан на дан) и соба за изнајмљивање да, у што краћем року, изврше регистрацију и категоризацију објеката, уколико то нису до сада урадили. У супротном, против њих биће предузете све законом предвиђене мјере, с циљем регистрације некатегорисаних објеката и сузбијања нелојалне конкуренције“, наводе из градске инспекције.

Све евентуалне направилности у вези са услугама смјештаја, грађани могу да пријаве на број телефона: 065 952 998 или на мејл адресу градске инспекције inspekcija@gradistocnosarajevo.net .

Сходно Закону о угоститељству Републике Српске и Одлуци о категоризацији угоститељских објеката на подручју града Источно Сарајево, новчаном казном до 2.000 КМ, може бити кажњено физичко лице које пружа услуге смјештаја, а да претходно није извршило категоризацију предметне непокретности.

Физичка лица која пружају услуге смјештаја, а још нису извршила категорисање објеката, детаљније информације могу добити у Градској управи Источно Сарајево (ул. Стефана Немање бр. 14, Источно Ново Сарајево) или у Туристичкој организацији града Источно Сарајево (на Палама), гдје могу преузети и образац захтјева за категоризацију.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com