Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Потписан споразум о братимљењу Источног Новог Сарајева и Никшића

Фото: Фото Васке

Извор: Срна

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић и предсједник општине Никшић Марко Ковачевић потписали су данас у Источном Новом Сарајеву повељу о братимљењу ове двије локалне заједнице.

Фото: Фото Васке

Данас су потписани и споразуми између туристичких организација Источно Сарајево и Никшић, као и Културног центра Источно Ново Сарајево и Културног центра „Захумље“ из Никшића.

Катић је рекао да је споразум о братимљењу круна добре досадашње сарадње, да ће ускоро почети и реализација заједничких пројеката, те напоменуо да данашња повеља нема рок трајања, него је вјечна.

Фото: Фото Васке

„Никшић је одраз српства и велико нам је задовољство што су они данас овдје. Имамо и једну заједничку борбу – идентитета, која је заступљена и у Никшићу и овдје“, изјавио је Катић новинарима.

Он је рекао да је данашњим потписивањем споразума између двије туристичке заједнице и културних центара показано да братимљење није само мртво слово на папиру.

Фото: Фото Васке

„Ускоро ћемо успоставити и сарадњу између два позоришта“, рекао је Катић и позвао Никшићане да дођу у Источно Ново Сарајево.

Ковачевић је захвалио за иницијативу да се двије општине побратиме, истичући да је велики број Никшићана живот провео на овим просторима и дијели судбину сарајевских Срба у протеклом рату и послије њега.

Фото: Фото Васке

Он је навео да је Никшић град у Црној Гори који је највише учествовао и у одбрани Републике Српске.

„То нама служи на понос и ово братимљење је круна тих односа“, истакао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да ће братимљење допринијети обнављању односа које су имали преци и буђењу свијести да су Срби из Источног Сарајева и Црне Горе један народ.

Фото: Фото Васке

„То ће бити и на пољу културе и на пољу привреде. Нама су корисна њихова искуства да неискориштен простор искористимо позитивно. Ми смо у вама препознали ону лучу о којој је /Петар Петровић/ Његош писао, а која је нестала када је ријеч о Црној Гори. Али, на срећу, и ми смо се вратили на тај пут свјетлости“, закључио је Ковачевић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com