Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Попић: Рад са хематоонколошким пацијентима подразумијева знање, стручност и искуство

Извор: Филтер

Ђука Попић, надзорна сестра Одсјека хематологије и онкологије у Болници “Србија” за хематоонкологију каже да је комплексна и захтјевна грана медицине која од особља захтијева широко поље стручног, практичног и искуственог знања, а посебно емпатијски приступ пацијентима.

Према њеним ријечима, сама ријеч “тумор” има негативне, па и застрашујуће конотације и ухватити се у коштац са најтежим обољењима уједно је изазов за сваког преданог, професионалног и одговорног здравственог радника.

Рад на хематоонкологији сходно својој комплексности, захтијева добро организован и одговоран приступ.

“Пацијенти на редовним циклусима хемио, имуно, хормонске и биолошке терапије, долазе у одређеним временским периодима и потребно је организовати њихов пријем, комплетирати документацију, допунску дијагностику, требовати потребне лијекове, те по стардандним протоколима укључити терапију”, објаснила је Попићева.

Она каже да пријем хематолошких пацијената подразумијева поред дијагностике и терапије, укључивање свих деривата крви као и венепункције зависно од дијагнозе и хитности стања пацијента.

Попићева је истакла да хематолошки кабинет у склопу Одсјека, обавља стерналне пункције уз сарадњу колега из Службе биохемије, са свим мјерама и условима стерилности.

У кабинету се обавља преглед периферног размаза крви и цитолошки преглед аспирата коштане сржи.

Рад на Одсјеку хематоонкологије подразумијева и заказивање пацијената за амбулантне прегледе и контроле, како у онколошкој тако и у хематолошкој амбуланти, као и заказивање термина за преглед трудница чије стање захтијева налаз хематолога.

“Цитостатици се припремају у посебном простору – ламинарној комори, која има улогу да заштити особље и радни простор од могућег штетног дејства лијекова. Сваки лијек који се користи на хематоонкологији има своје специфичности, посебне услове припреме и примјене лијека, при чему је потребна посебна стручност, искуство и обука особља”, рекла је Попићева.

Одсјек хематоонкологије на годишњем нивоу има око 1500 хоспитализованих пацијената и исто толико амбулантних прегледа.

Она је додала да сама специфичност болести поред стручног захтијева и емпатијски приступ сваком пацијенту посебно, зависно од његовог стања, тежине и фазе болести као и психосоцијалног статуса.

“Радимо као тим свакога дана и преузимамо дио послова једни од других зависно од ситуације, потребе пацијената и Одсјека захваљујући стручности, искуству и колегијалном духу нашег одјељења”, закључила је Попићева.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com