Павловић: Српска гарант биолошког опстанка Срба

Извор: Срна

Директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић рекао је да је Република Српска настала је као “одјек никад више искуству геноцида над Србима у Независној Држави Хрватској и покушајима разградње и уништења Срба у цјелини” и данас је гарант српског биолошког и сваког другог опстанка.

Павловић је, поводом 22. априла – Дана сјећања на пробој јасеновачких логораша и жртве геноцида над Србима у НДХ, указао да су током историјског хода српског народа на овим просторима, дужим од једног миленијума, бројни периоди обиљежени великим страдањима, али и побједама.

– Међутим, искуство геноцида над Србима у НДХ, гдје је око два милиона Срба, заједно са јеврејским и ромским народом било одређено за уништење, надвија се у својим застрашујућим размјерама над свим дотадашњим искуствима и нашем колективном памћењу – навео је Павловић у писаној изјави.

Према његовим ријечима, овај библијски догађај је умногоме промијенио свијест и приступ животу српског народа.

– Република Српска је никад више став и свијест, а изговорено у Доњој Градини постаје чврсти штит око језгра нашег предањског идентитета – додао је Павловић.

Он је истакао да српска институционално детерминисана, национална култура памћења треба да се развије у културу будности, која ће да брани опстанак и развој Републике Српске као гаранта сигурности и напретка свих њених грађана.

– Не заборавимо да су наше постојање и слобода данас освијетљени ореолима мученика и хероја. Нека наше свједочење у Доњој Градини злу које је и даље присутно буде опомена, а наш опстанак, напредак и слобода завјет нашим светим мученицима и херојима – нагласио је Павловић и додао да у тој будности сутра сви треба да се окупе у Доњој Градини.

Павловић је подсјетио да се данас навршава се 78 година од пробоја посљедње групе преживјелих логораша из јасеновачке творнице смрти те да треба памтити пробој обруча зла и херојски чин самооослобођења којим су јасеновачки логораши од жртве постали побједници.

Централна манифестација обиљежавања дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац, биће одржана сутра у Доњој Градини у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

Filter 2019