Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

Отворени “Поетски дани Даре Секулић”

Извор: Срна

У Источном Сарајеву вечерас су свечано отворени “Поетски дани Даре Секулић”, књижевна манифестација која се ове године одржава под мотом “Kоријени живљења и пјевања”.
Организатори манифестације су “Форум театар” Источно Сарајево, Kултурни центар Источно Ново Сарајево и Матична библиотека Источно Сарајево.

У програму су учествовали професори, пјесници и књижевници Недељко Бабић и Недељко Жугић, рецитатори Милан Димић, Владимир Зеленовић и Илија Мимић, а у музичком дијелу програма пјесме Даре Секулић, које су компоновали Пеђа Харт и Лука Новосел, извели су Маја и Лука Новосел.

Приказан је и документарни ТВ филм “Јека горе Петрове” аутора Витомира Митрића.

“Овај серијал на јединствен и креативан начин приказује прожимање слике и поезије. Не може се направити граница гдје завршава поезија, а гдје почињу покретне слике. Из корица књиге на свјетлост екрана остаће документ о умјетности, животу и поезији, о свему помало. Остаће снажан печат о једном времену и једној од битних одлика поезије Даре Секулић”, рекао је Митрић Срни.

Жугић је рекао да је Дара Секулић била највећи живи писац ових простора.

“Али, пошто пјесници живе тек кад умру, она у нашим срцима живи и данас”, поручио је Жугић.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Kостовић рекао је новинарима да ова локална заједница и њени грађани имају привилегију да славе и да се сјећају такве величанствене поетесе као што је била Дара Секулић.

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Kулашинац изразила је задовољство због чињенице да је баш ова установа дала велики допринос обиљежавању сјећања на Дару Секулић.

Вечерашњу меморијалну академију припремио је директор Kултурног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић, а сценографију Милош Поповић.

За сутра је предвиђена посјета Дарином гробу на православном гробљу Свети Марко у Сарајеву.

На пригодном дружењу требало би да буде утемељена и пјесничка награда “Дара Секулић”.

У оквиру манифестације, сутра би требало да буде представљена књига Даре Секулић “Опроштајно писмо” у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево, а на промоцији ће говорити професори Саша Kнежевић и Жељка Пржуљ.

У плану је и презентација аудио-издања поеме Даре Секулић “Удари мора” у издању Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске. Поему говори Александра Митрић-Штифанић.

Изложба “Сретна скитница” аутора Иване Kуљанин биће отворена сутра у 18.00 часова у Народној библиотеци “Бранко Чучак” у Хан Пијеску.

Манифестацију су финансијски подржали град Источно Сарајево и општина Источно Ново Сарајево.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com