Sun. Jun 4, 2023
ћирилица /latinica

Najava predavanja o vakcinaciji protiv HPV-a u Istočnom Sarajevu

Izvor: Filter

Dom zdravlja Istočno Sarajevo organizuje predavanje o vakcinaciji protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Predavanje je namijenjeno roditeljima učenika osmog i devetog razreda osnovnih škola sa područja opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Predavanje će se održati 06. aprila od 17.00 časova u Velikoj sali Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Termini predavanja su od 17.00 časova za O.Š. „Sveti Sava“ i O.Š „Jovan Dučić“, te od 18.00 časova za O.Š. „Aleksa Šantić“ i O.Š. „Petar Petrović Njegoš“.

Predavanja za roditelje djece šestih i sedmih razreda biće održana u nekim drugim terminima o kojima će roditelji biti obaviješteni.

Osnovni cilj predavanja je podizanje svijesti o važnosti vakcinacije protiv HPV virusa, kao i organizacija vakcinacije u populaciji školske djece.

Humani papiloma virus obuhvata grupu od oko 200 tipova virusa, od kojih neki izazivaju infekcije kod ljudi. Oko 12 tipova ima visok potencijal izazivanja malignih bolesti, od kojih je načešći karcinom grlića materice, dok neki imaju manji potencijal izazivanja malignih bolesti, ali su značajni za nastanak kondiloma.

Infekcija HPV-om je jedna od najčešćih seksualno prenosivih infekcija. Većina infekcija izazvanih HPV-om prolazi bez simptoma, odnosno većina zaraženih ne zna da ima infekciju. Trajna infekcija HPV-om može da uzrokuje promjene za koje postoji rizik od prelaska u maligne bolesti, od kojih je najčešći karcinom grlića materice.

Rak grlića materice je četvrti najčešći rak među ženama u svijetu, a najčešće uzročnik ovog oboljenja je humani papiloma virus. Broj novoboljelih i umrlih žena od raka grlića materice u Republici Srpskoj je u stalnom porastu. Svake godine oboli oko 200, a umre oko 50 žena od bolesti koja se može spriječiti.

U Republici Srpskoj na raspolaganju je najsavremenija devetovalentna vakcina. Ona ne predstavlja samo prevenciju zaraznih bolesti, već i malignih bolesti.

Preporučena i besplatna vakcina protiv HPV-a u Republici Spskoj se sprovodi kod djevojčica i dječaka od 11 do 14 godina života, odnosno do 15. rođendana.

Djeca koja pune 15 godina u prvoj polovini 2023. godine, mogu do kraja juna da se prijave za besplatnu vakcinaciju. Vakcinacija ovih uzrasnih kategorija će se sprovoditi po preporuci doktora medicine u Domu zdravlja. Stariji od ovog uzrasta plaćaju vakcinu i vakcinacija će se na lični zahtjev sprovoditi u Regionalnom centru Istočno Sarajevo Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
Vakcinacija se sprovodi u dvije doze, te se druga doza prima nakon godinu dana.

Predavanje će održati prof. dr Biljana Mijović, a o organizaciji vakcinacije na našem području će govriti doktori medicine Doma zdravlja“Istočno Sarajevo“.

Filter 2019