Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /латиница

Навршиле се 24 године од страшног НАТО злочина – убиства трогодишње Милице Ракић

Фото: TANJUG

Извор: Срна

Данас су се навршиле 24 године од када су НАТО бомбардери касетном муницијом убили трогодишњу Милицу Ракић у њеном породичном дому у Батајници у предграђу Београда, а ова дјевојчица постала је симбол страдања све дјеце у НАТО агресији на СР Југославију.

Дјевојчица је убијена фрагметима бомбе док се налазила у купатилу на другом спрату породичне куће која је удаљена око километар од некадашњег аеродрома Батајница.

Смрт је била тренутна и затекла је на дјечијој ноши, а у том нападу је рањено још пет цивила.

Њен отац Жарко, поријеклом из Босанског Петровца, свједочио је да је сцена удара била стравична. Купатило је било пуно гелера, који су се толиком силином зарили у кућу да су пробили и зид. “Изгубили смо је”, прве су ријечи које је изустио када ју је крваву узео у руке.

Према Српској православној цркви од раније је покренута иницијатива да канонизују малу Милицу, а њен лик се већ налази на фрескама у многим српским светињама.

У манастиру Тврдош код Требиње, у Републици Српској је 2004. године рађена фреска Милице Ракић, на којој се налази опис ње као новомученице, као и у манастирској цркви манастира Тресије на Космају и у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду.

У београдском Ташмајданском парку је 2000. године подигнут споменик посвећен дјеци убијеној у југословенском бомбардовању НАТО.

На мермерном блоку, чије чело заузима бронзана статуа мале Милице Ракић, на српском и енглеском језику уклесана је порука: “Били смо само деца”.

Малену Милицу Ракић, која је рођена 9. јануара 1996. године,кроз стихове од незаборава отео је Добрица Ерић пјесмом “Чико ја тебе гледам са неба” у којој својим убицама поручује: “Да ти кажем још само ово. Па иди и заборави ме. Мама ће да ме роди поново. И даће ми још лепше име!”.

Према званичним подацима током бомбардовања СР Југославије убијено је 79 дјеце, међутим претпоставља се да је животе изгубило њих најмање 130.

Најмлађа Бојана Тошовић имала је само 11 мјесеци када је погинула у загљају свог оца.

Прије 24 године 24. марта почела је агресије НАТО на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com