Мраз у наредним данима може наштетити воћњацима

Фото: РТРС

Извор: Срна

У Републици Српској се у наредна три дана очекује мраз који може да проузрокује знатну штету у воћњацима бресака, кајсија, раних сорти шљиве и трешње.

Према агрометеоролошкој информацији Републичког хидрометеоролошког завода, пољопривредним произвођачима се препоручује да 24 часа прије појаве мраза употријебе комбинацију препарата на бази аминокиселина и хормона.

Осим ових мјера, како се наводи у агрометеоролошкој информацији за период до недјеље, 9. априла, потребно је обезбиједити материјал за задимљавање, као и орошавање /антифрост систем/.

Нестабилне временске прилике условиће и појаву биљних болести, као што су коврџавост листа и монилија на брескви и кајсији, чађава краставост код јабучастог воћа и других болести.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, средину седмице обиљежиће сунчано вријеме уз малу до умјерену облачност, уз појаву мраза у јутарњим часовима.

Током петка, 7. априла, и у дане викенда прогнозира се претежно до потпуно облачно са слабим и повременим падавинама – кишом, сусњежицом и снијегом.

Јутарња температура ваздуха у вишим крајевима биће од минус 11 до нула, у нижим од минус пет, на југу до девет, док ће се максимална дневна бити од минус три до шест у вишим, а у нижим предјелима од шест до 11, на југу до 16 степени Целзијусових.


Filter 2019