Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /латиница

Ко је Јаков Милатовић – економиста који је прекинуо владавину ДПС-а дугу три деценије

фото: EPA-EFE / BORIS PEJOVIC

Извор: РТРС

Замјеник предсједника Покрета Европа сад Јаков Милатовић у другом кругу предсједничких избора у Црној Гори побиједио је лидера ДПС-а Мила Ђукановића.

Кандидат покрета Европа сад Јаков Милатовић, према пројекцији на 89,3 одсто узорка, освојио је 60,1 одсто гласова у другом кругу предсједничких избора у Црној Гори, а актуелни шеф државе Мило Ђукановић 39,9, наводе из ЦЕМИ-ја. Гласало је 69,33 одсто бирача, што је пет одсто више него у првом кругу.

Ко је Јаков Милатовић?

Основне студије у области економије завршио је на Економском факултету Универзитета Црне Горе, са просјечном оцјеном 10 и био је студент генерације. Добитник је бројних домаћих признања од Министарства просвјете, Универзитета Црне Горе, Министарства спољних послова и др, као и иностраних стипендија. Као стипендиста америчке владе провео је једну студијску годину на Универзитету савезне државе Илиноис, као стипендиста аустријске владе један семестар на Универзитету за економију и бизнис у Бечу, а као стипендиста Европске комисије једну студијску годину на Универзитету у Риму.

Магистарске студије у области економије завршио је на Универзитету Оксфорд и био је стипендиста британске владе.

Радно искуство започео је у НЛБ банци у Подгорици као дио тима за управљање ризиком, затим у Дојче банци у Франкфурту у тиму за процјену кредитног ризика земаља са фокусом на земље централне и источне Европе. Од 2014. године радио је у Европској банци за обнову и развој у тиму за економску и политичку анализу, прво као економски аналитичар за регион југоисточне Европе а након унапређења у позицију економисте покривао је земље Западног Балкана из канцеларије у Подгорици.

Године 2018. бива унапријеђен у главног економисту са задатком да покрива земље ЕУ, укључујући Румунију, Бугарску, Хрватску и Словенију из канцеларије у Букурешту.

Друга искуства и усавршавања стицао је кроз похађање програма и школа Уједињених нација у Њујорку, њемачке Фондације Конрад Аденауер у Подгорици, Амбасаде Црне Горе у Риму, Канцеларије за међународну сарадњу Економског факултета у Подгорици, Оxбридге Ацадемиц Програмс у Оксфорду, Међународног монетарног фонда у Лондону, Лондонске школе економије и Универзитета у Пекингу, Лидерске академије Универзитета Стандфорд и Универзитета у Београду, и других.

Био је министар економског развоја у Влади Здравка Кривокапића.

Након пада Кривокапићеве владе, с Милојком Спајићем (министром финансија у тој влади) је основао Покрет Европа сад, који је добио назив по економском програму који је усвојила Кривокапићева влада током свог једногодишњег мандата.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com