Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Источно Сарајево добило вјештачко језеро (ВИДЕО)

Фото: Филтер

Извор: Срна/ Филтер

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић и предсједник општине Никшић Марко Kовачевић данас су, симболичним пуштањем у рад линијске и плутајуће фонтане, свечано отворили вјештачко језеро у Источном Новом Сарајеву површине око 3.000 метара квадратних у чију је изградњу уложено 620.000 KМ.

Фото: Филтер

Kатић је новинарима рекао да му је драго што су бројни грађани дошли да увеличају званични завршетак радова започетих 2021. године.

“Изградња језера, али и све што смо већ урадили и што планирамо да реализујемо у наредном периоду, говори у прилог нашим жељама и плановима да постанемо најљепше мјесто за живот у Републици Српској. То се полако и остварује”, навео је Kатић.

Фото: Филтер

Он је апеловао на суграђане да чувају језеро и да дјецу уче о важности одговорног понашања према јавном добру.

Према његовим ријечима, о језеру ће бринути локално комунално предузеће “Рад” чија је обавеза да свакодневно одржава његову чистоћу, купи отпатке и води рачуна о хемијској исправности воде.

“Ако испоштујемо све што је дефинисано пројектом сигурно ћемо имати уређено и чисто језеро”, навео је Kатић.

Фото: Филтер

Прије пуштања у рад фонтана, Kатић и Kовачевић су у близини језера посадили дрво које ће симболизоват пријатељство ове двије локалне заједнице, које су данас званично потписале повељу о братимљењу.

Фото: Филтер

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је Источно Ново Сарајево најурбанија општина у Источном Сарајеву, али да је убијеђен да ће и у осталим општинама бити сличних пројеката.

“Мислим да ће ово бити мјесто окупљања грађана свих општина из састава Источног Сарајева, али и из других дијелова републике Српске и цијеле БиХ. Ово је примјер другим локалним заједницама како треба оживјети концепт хуманог живљења. Није све у изградњи стамбених зграда и саобраћајница, треба то обогатити одређеним садржајима. Ово је генерално пројекат који даје нову димензију Источном Сарајеву”, нагласио је Ћосић.

Фото: Филтер

Завршетком изградње језера употпуњен је парковски комплекс у овом дијелу општине јер се надовезује на недавно изграђени Парк великана, речено је Срни у општинској управи Источно Ново Сарајево.

Изградња вјештачког језера је јединствен пројекат у овом дијелу Републике Српске, јер је у центру урбанизоване зоне изграђено језеро уз које ће грађани моћи уживати и проводити слободно вријеме у шетњи и рекреацији.

Фото: Филтер

Осим уређења вјештачког језера, у склопу регулационог плана “Центар три” изграђена је и пјешачка стаза, постављен урбани мобилијар, извршено хортикултурно уређење локалитета, те постављена адекватна расвјета.

Погледајте видео

https://youtube.com/shorts/tHfESj3mGGI?feature=share

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com