Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /латиница

За Петровдан отварање “калиновачке куће”

Фото: Општина Калиновик

Извор: Филтер

У центру Kалиновика ускоро ће почети изградња “калиновачке куће” у којој ће се продавати домаћи производи са подручја ове локалне заједнице, рекао је Срни начелник општине Радомир Сладоје и додао да је у плану и електрификација Зеленгоре, за шта је обезбијеђен кредит од 1.500.000 KМ.
Сладоје истиче да је идеја за “калиновачку кућу”, за чију градњу и опремање ће бити потребно око 100.000 KМ, настала на основу “Херцеговачке куће” у Требињу и Источном Сарајеву.

“Тренутно рушимо једну стару кућу у центру и на том мјесту ће бити саграђена калиновачка кућа. У њој ће се продавати производи наших пољоприведника које општина субвенционише. Сматрам да то има велики потенцијал с обзиром на планирану градњу туристичког комплекса на Зеленгори”, истакао је Сладоје.

Према његовим ријечима, план је да “калиновачка кућа” буде свечано отворена 12. јула, на Дан и крсну славу општине Петровдан.

Сладоје је најавио да ових дана почиње куповина кока носиља и товне прасади за газдинства, те набавка око 40 пластеника.

“Подстицаје пољопривреди увезујемо са развојем туризма. Почињемо и проширење путева и пропуста према Зеленгори, јер ове године очекујемо почетак градње бар 30 до 40 викендица на овој планини”, навео је Сладоје.

Он је најавио да би у мају требало да се зна на који начин ће бити обављена електрификација на Зеленгори.

“Вјероватно ћемо у тај посао ући заједно са Владом Републике Српске, пошто је без струје на Зеленгори тешко имплементирати неке веће пројекте, као што је хотел и ски-лифт. За тај посао на рачуну имамо кредитна средства од 1.500.000 KМ, али се ипак надамо подршци Владе”, рекао је Сладоје.

Сладоје је најваио да ће крајем маја бити завршена градња резервоара за воду на дијелу Зеленгоре гдје ће бити грађен туристички комплекс, након чега ће радници општинског комуналног предузећа почети са развођењем водоводне и канализационе мреже до нових објеката који буду изграђени.

Ускоро ће, додаје Сладоје, са Удружењем “Гардијско срце” у Kалиновику почети градња мањег парка, као и обнова дјечијег игралишта.

“То су све пројекти који ће бити завршени у наредних неколико мјесеци и за које смо у буџету за ову годину обезбиједили око 600.000 KМ. У тај износ не улази електрификација, као ни вода и канализација, што финансирамо од новца добијеног од продаје парцела на Зеленгори”, рекао је Сладоје.

Он је истакао да општинска управа дио средстава од продаје парцела на Зеленгори улаже у инфраструктуру у Kалиновику.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com