Wed. May 31, 2023
ћирилица /latinica

Elek: Očekujemo zvanično obavještenje o sniženju cijene gasa

Izvor: Srna

Direktor Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek izjavio je danas da se u narednim danima očekuje zvanično obavještenje Gasproma o pojeftinjenju prirodnog gasa za drugi kvartal ove godine, nakon čega će biti poznata i konačna cijena za korisnike koje snabdijeva ovo preduzeće.

– Imamo nezvaničnu informaciju Gasproma da će prirodni gas za april, maj i jun biti jeftiniji u odnosu na prvi kvartal, ali čekamo zvanično obavještenje – rekao je Elek Srni.

On je podsjetio da se cijena prirodnog gasa obračunava po naftnoj formuli, a kako je pala cijena nafte, slijedi i korekcija cijene gasa.

– Očekujemo da će cijena prirodnog gasa za drugi kvartal biti niža za devet do 10 odsto u odnosu na prva tri mjeseca ove godine – rekao je Elek, navodeći da Gasprom, osim Sarajevo-gasa, ovim energentom snabdijeva i Gas-Res iz Banjaluke i sarajevski Energoinvest.

Kada su u pitanju odnosi sa Energoinvestom, Elek je rekao da je Sarajevo-gas ispunio tražene uslove.

– Potpisan je novi ugovor o transportu, međutim federalna Vlada nije nikada ukinula nelegalnu odluku o zabrani transporta gasa za Istočno Sarajevo njihovim gasovodom – rekao je Elek i dodao se čeka reakcija Vlade Srpske.

Navodeći da ova situacija traje već 11 godina, Elek je istakao da je gas za korisnike u Istočnom Sarajevu zbog ove uredbe Vlade Federacije BiH skuplji za pet do šest odsto, jer je u cijeni gasa Energoinvesta uračunato pet dolara na hiljadu kubika čime vraćaju svoj stari dug Ruskoj Federaciji.

– Zbog svega toga njihov dug moraju plaćati i građani Istočnog Sarajeva – zaključio je Elek.

Cijena prirodnog gasa usklađuje se kvartalno sa kretanjem cijena naftnih derivata na svjetskim berzama, a istu naftnu formulu Gasprom primjenjuje za Gas-Res, Sarajevo-gas i Energoinvest.


Filter 2019