Sun. May 28, 2023
ћирилица /латиница

Елек: Очекујемо званично обавјештење о снижењу цијене гаса

Извор: Срна

Директор Сарајево-гаса из Источног Сарајева Недељко Елек изјавио је данас да се у наредним данима очекује званично обавјештење Гаспрома о појефтињењу природног гаса за други квартал ове године, након чега ће бити позната и коначна цијена за кориснике које снабдијева ово предузеће.

– Имамо незваничну информацију Гаспрома да ће природни гас за април, мај и јун бити јефтинији у односу на први квартал, али чекамо званично обавјештење – рекао је Елек Срни.

Он је подсјетио да се цијена природног гаса обрачунава по нафтној формули, а како је пала цијена нафте, слиједи и корекција цијене гаса.

– Очекујемо да ће цијена природног гаса за други квартал бити нижа за девет до 10 одсто у односу на прва три мјесеца ове године – рекао је Елек, наводећи да Гаспром, осим Сарајево-гаса, овим енергентом снабдијева и Гас-Рес из Бањалуке и сарајевски Енергоинвест.

Када су у питању односи са Енергоинвестом, Елек је рекао да је Сарајево-гас испунио тражене услове.

– Потписан је нови уговор о транспорту, међутим федерална Влада није никада укинула нелегалну одлуку о забрани транспорта гаса за Источно Сарајево њиховим гасоводом – рекао је Елек и додао се чека реакција Владе Српске.

Наводећи да ова ситуација траје већ 11 година, Елек је истакао да је гас за кориснике у Источном Сарајеву због ове уредбе Владе Федерације БиХ скупљи за пет до шест одсто, јер је у цијени гаса Енергоинвеста урачунато пет долара на хиљаду кубика чиме враћају свој стари дуг Руској Федерацији.

– Због свега тога њихов дуг морају плаћати и грађани Источног Сарајева – закључио је Елек.

Цијена природног гаса усклађује се квартално са кретањем цијена нафтних деривата на свјетским берзама, а исту нафтну формулу Гаспром примјењује за Гас-Рес, Сарајево-гас и Енергоинвест.


Filter 2019