Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Душан Лајовић отворено о својим проблемима: Требало је и раније да почнем с терапијом

Фотп: Д.Поздеровић

Извор: Глас Српске

Освајач Српска опена Душан Лајовић један је од ријетких тенисера који су јавно проговорили о одласку на психотерапију како би превазишао личне проблеме. Очито да му је то помогло и на спортском плану јер на терену дјелује пуно боље, смиреније и концентрисаније.

Епидемија “ковида” и те­ како је утицала на Лајовића који је тада играо можда и најбољи тенис, јер је 2019. године играо финале Монте Карла и остварио најбољи ренкинг.

– Коначно сам достигао пун потенцијал када је почела епидемија. Био сам на врхунцу и то ми није одговарало. Први пут у 15 година остао сам код куће дуже од неколико недеља. Мислио сам да ћу имати проблема да будем на једном месту уместо да путујем. Али осећао сам се  срећно, уживао сам у миру – рекао је Лајовић.

Српски тенисер је открио да је имао веома тешку годину и сматра како је требало и раније да иде на терапије.

– Моје менталне борбе су трајале годину дана. Прошла година је била најгора у мојој професионалној каријери. И у приватном животу сам имао низ проблема о којима не бих јавно. Сада поново стајем на ноге, радим напорно физички и психички. Сада много радим на психотерапији. Почео сам пре неколико месеци јер сам се у последње време бавио многим стварима, као што су анксиозност, ОКП и депресивна осећања. То је много утицало. Покушавам да се побољшам. Ово доживљавам као терапију, али и као тренинг. Из тешких ситуација можете или више пасти, или можете прихватити и проћи кроз то као део процеса. Пронађите простор за раст и учиниће вас бољом особом. То је управо оно што ми се дешава. Ако сматрам да лични случај може помоћи барем једној особи, требало би да говорим о томе. Желим да покажем људима да увек постоје решења – открио је Лајовић.

Он је затим открио како је живјети у ери Новака Ђоковића који је убједљиво најбољи тенисер у Србији и међу најбољима у свијету.

– На то треба гледати с позитивне стране. Пре Новака српски тенис није био у центру пажње. Нисмо имали традицију, сад је стварамо. За нас је веома важно да искористимо наслеђе генерације, попут Новака, Јелене Јанковић и осталих. Новаков пример је довољан да се много научи. Вероватно ће и када заврши каријеру наставити много да гура српски тенис. Потребна нам је инфраструктура и добар савез који може да подржи младе играче. У супротном, сва тежина иде преко породице што није најздравија средина, јер би могла завршити економски уништена. Економија земље није у добром стању и не можемо да се поредимо с другим развијенијим, тако да се нашим младим тенисерима мора помоћи – поручио је Лајовић.

Тешко након Ђоковића

Новак Ђоковић је у Бањалуци истакао да је стање у српском тенису лоше и да је забринут за будућност. Лајовић се слаже са својим колегом и свјестан је шта Србију очекује након одласка у пензију најбољег тенисера.

– Тешко питање. Нисмо имали традицију, а људи су пратили фудбал, кошарку… тениса није било. После Новака биће добар део фанова који ће остати на тенису, али и велики део би могао да изгуби интересовање јер су почели да гледају тенис захваљујући њему – сматра Лајовић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com