Др Пјевић Рацковић: Значајан развој лабораторијске дијагностике

Извор: Филтер

Начелница Службе медицинске биохемије и хематологије у Болници „Србија“ и специјалиста клиничке биохемије, Др Зорка Пјевић Рацковић, говори о раду и значају ове Службе, која је у почетку рада Болнице била лабораторија специфичних намјера. У складу са потребама установе, касније се мијења и намјена.

„Пресељењем у намјенски простор, набавка савремене опреме, лабораторијског информационог система, редовна набавка реагенаса, те континуирана едукација особља, довели су до значајног развоја ове Службе. Сада, са поносом могу да кажем да имамо једну савремену лабораторију која прати смјернице добре лабораторијске праксе и која је на услузи нашим пацијентима 24 часа дневно“, рекла је др Рацковић.

Она додаје да развој лабораторијске дијагностике иде убрзаним током и број захтјева за различитим лабораторијским претрагама се повећава.

“На нама је да идемо у складу са развојем лабораторијске дијагностике, потребама наших пацијената и да проширујемо палету наших услуга” објаснила је др Рацковић.

У Служби се обавља велики број лабораторијских претрага из области биохемије, хематологије, имунохемије, коагулације, гасних анализа.

Лабораторијске анализе се врше из узорака крви, урина, ликвора, столице, пунктата, а у лабораторији се врши и бојење и припрема одређених препарата за потребе хематологије.

Већина лабораторијских претрага се обавља аутоматски на интегрисаним системима, али постоји и мањи број мануалних анализа за које је пресудно добро едуковано особље.

“У последње три године остварена је сарадња са Заводом за лабораторијску дијагностику УKЦ-а Републике Српске. Набавком транспортне опреме и великим залагањем особља Службе и наше установе, успјели смо обезбједити адекватан транспорт узорака до УKЦ-а РС. Тиме смо омогућили нашим пацијентима да лабораторијске анализе, које се не раде у нашој лабораторији, а раде се у УKЦ-у РС, могу добити на једном мјесту, доласком у нашу установу. То је велики помак за наше пацијенте, јер су раније морали да одлазе до Бања Луке или да раде претраге у приватним лабораторијама“, нагласила је др Рацковић.

Она је истакла да је од велике важности адекватна припрема пацијента приликом рада одређених лабораторијских претрага. Врло је битна сарадња надлежног љекара, пацијента и особља лабораторије, како би пацијент добио све потребне упуте прије самог доласка у лабораторију. Само тачан и правовремен лабораторијски налаз је добар пут у дијагностиковању обољења и лијечења пацијента.

У Служби за медицинску биохемију и хематологију запослена су два љекара специјалисти клиничке и медицинске биохемије, један дипломирани инжењер хемије, један инжењер медицинске лабораторије и 14 лабораторијских техничара.

Протекле двије године Служба је подмлађена за четири техничара.

Поред редовног времена, ради се у турнусима и приправности. Све потребне информације пацијенти могу добити на број телефона 057/325-300, локал 349.

Filter 2019