Thu. Jun 8, 2023
ћирилица /latinica

Dr Pecelj: Skrenuti pažnju na probleme sa kojim se bore oboljeli od Parkinsonove bolesti

Izvor: Filter

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava se 11. aprila i nosi naziv prema doktoru iz Londona, Džejmsu Parkinsonu koji je 1817. godine opisao prve simptome ove bolesti.

Dr Olivera Pecelj, specijalista neurologije u Bolnici “Srbija” kaže da je Parkinsonova bolest hronično, progresivno, neurodegenerativno neurološko oboljenje, koje pripada grupi bolesti poremećaja pokreta.

Najčešće se javlja između 60 i 70 godine života i jedan je od najčešćih neuroloških poremećaja kod starije populacije.

Javlja se kod oba pola, ali češće kod muškaraca.

“Znakovi i simptomi Parkinsonove bolesti su tremor, ukočenost, usporeno kretanje i kretanje sitnim koracima, promjene u govoru, promjene u pisanju, poremećaj održavanja ravnoteže i uspravnog držanja”, objašnjava dr Pecelj.

Ona dodaje da pored motoričkih simptoma, mogu da se jave i nemotorički, autonomni poremećaji, kao što su konstipacija, urgencija ili inkontinencija mokrenja, impotencija, poremećaj znojenja, kognitivni poremećaji, demencija, anksioznost i depresija, poremećaji spavanja.

Dr Pecelj navodi da je ovo oboljenje uzrokovano sporim propadanjem moždanih ćelija koje stvaraju dopamin, prirodnu supstancu mozga koja kontroliše pokrete mišića cijelog tijela.

“Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv Parkinsonove bolesti veoma je važno iz razloga da bi se skrenula pažnja javnosti na probleme sa kojima se suočavaju oboljeli i njihove porodice, ali i upoznavanje šire društvene zajednice sa ovom bolešću”, istakla je dr Pecelj.

Rano otkrivanje Parkinsonove bolesti i započinjanje terapije u početnim fazama bolesti od velikog je značaja za usporenje progresije bolesti i osiguranje boljeg kvaliteta života oboljelih, na duži vremenski period.

„Parkinsonova bolest se ne može izliječiti, ali lijekovi mogu značajno poboljšati simptome i pacijentima omogućiti relativno normalan život. Liječenje lijekovima se može dopuniti fizikalnom terapijom. Osim vježbi pacijent treba biti aktivno uključen u rad ili kućne poslove. Na taj način održava fizičku i mentalnu sposobnost. Za uznapredovale slučajeve Parkinsonove bolesti kada lijekovi više nemaju efekta, preporučuje se neurohirurška intervencija –duboka moždana stimulacija”, zaključuje dr Pecelj.

Filter 2019