Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Бећковић: Српски језик брине више о нама него ми о њему

Извор: Срна

Академик Матија Бећковић истакао је вечерас у Источном Сарајеву да се Срби могу поносити српским језиком, који је жив и више се брине о српском народу, него народ о њему.
Бећковић је на поетској вечери, која је одржана у пуној сали амфитеатра Електротехничког факултета, рекао да су људи дошли да слушају пјесме и поезију на свом матерњем језику.

“Нема никаквих ватромета, музике или спотова које би слушали, него само сазвучја матерњег језика и сатрептаји онога што знају и осећају”, рекао је Бећковић новинарима.

Он је додао да оваквим догађајима Срби демантују усвојену пресуду поезији и култури, те истакао да овакве културне манифестације и даље постоје у Републици Српској.

“Слушао сам једну етно-групу која пјева Ој Змијање живи у слободи, у теби се Петар Kочић роди и наставио сам ту пјесму редалицом која није имала краја – Мркоњићу живи у слободи, ту се Свети Василије роди, па редом, Ој Грмечу живи у слободи, у теби се Бранко Ћопић роди, и Весели се на Дрини ћупријо, Иво те је Андрић прославио“, рекао је Бећковић.

Декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву Божидар Поповић нагласио је да треба пажљиво слушати све ријечи које изговори академик Матија Бећковић, јер је то, како је навео, историја и нешто из чега се може научити много тога.

“Част је била данас присуствовати и слушати велике мислиоце међу којима је и наш академик Матија Бећковић, од којег стварно можемо сви научити без обзира колико знања имамо и која смо звања стекли”, навео је Поповић.

Поетско вече са Матијом Бећковићем организовано је вечерас у Источном Сарајеву у оквиру научне и културно-умјетничке манифестације “Дани Жарка Видовића” коју организују Филозофски факултет из Пала, Центар за хеленске студије и Kултурни клуб “Фронесис”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com