Афера “Респиратори”: Новалићу четири, Хоџићу пет, а Солаку шест година затвора

Извор: Глас Српске

Премијер ФБиХ Фадил Новалић, који је проглашен кривим у предмету „Респиратори“, осуђен је првостеленом пресудом, као првооптужени, на четири године затвора.

Новалић јутрос није дошао на изрицање пресуде, док су сви остали оптужени присуствовали, пише Кликс.

Фикрет Хоџић, власник “Сребрене малине” добио је пет година затвора, а бивши директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак шест.

Првостепену пресуду у овом предмету донијело је судско вијеће од три члана које су чинили Бранко Перић, Брацо Ступар и Горан Радевић.

Министарка финансија ФБиХ Јелка Милићевић је ослобођена оптужби за несавјестан рад у служби.

Новалића су оптужницом теретили за кривично дјела удруживање ради чињења кривичних дјела, у вези с кривичним дјелима злоупотреба положаја и примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Новалићу се на терет стављало и прање новца, кривотворење или уништење пословних или трговачких књига, кривотворење службене исправе, повреда обавезе вођења трговачких и пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Тужилаштво БиХ почетком маја 2020. покренуло је истрагу о набавци 10 респиратора из Кине вриједних више од десет милиона КМ, док је претрес пред Судом БиХ отпочео у фебруару 2021. године.

Осим Новалића, судски предмет се водио и против Фахрудина Солака, Фикрета Хоџића и Јелке Милићевић, а сви осим Јелке Милићевић су осуђени.

Filter 2019