Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

Ћосић: Улични продавци цвијећа неће бити предмет контроле градске инспекције

Извор: Филтер

Због инструкција републичких инспекцијских органа да се на подручју Републике Српске 6, 7. и 8. марта санкционишу нерегистровани продавци цвијећа и цвијетних аранжмана, односно улични продавци, која је изазвала бројне негативне реакције наших суграђана, у Градској управи јутрос је одржан састанак са представницима градског Одјељења за инспекцијске послове, навео је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

“Иако је ово резултат поступања Републичке управе за инспекцијске послове на захтјев удружења регистрованих продаваца цвијећа које се обратило и ресорном министарству, нећемо да бјежимо од одговорности и због тога смо јутрос разговарали о начину на који можемо превазићи овај проблем. Нико из ове Градске управе не жели да прогања људе који зарађују хљеб продајом цвијећа на улици, али је исто тако потребно заштитити људе који су регистровани за бављење том дјелатношћу и за то плаћају порез”, рекао је Ћосић.

На састанку је констатовано да постоји правни вакуум који се односи на нерегистроване уличне продавце цвијећа и осталих производа и градоначелник Ћосић је потписао наредбу која се односи на евидентирање свих нерегистрованих продаваца цвијећа.

Та наредба неће за њих створити никакве финансијске обавезе и служиће као основ за стварање евиденције и њихово некажњавање у периоду 6, 7. и 8. марта, како би на тај начин било ријешено ово питање за ову годину.

“Свјесни смо грешке и желимо то да ријешимо. И међу нама у Градској управи има оних који знају како је јести хљеб зарађан мукотрпним радом продаваца. Што се тиче наредне године, ресорном министарству ћемо поднијети захтјев за доношење подзаконског акта који ће регулисати уличну продају цвијећа и свих осталих производа од стране оних који немају регистровану дјелатност, начин њихове контроле и плаћања одговарајућих накнада”, поручио је Ћосић.

Поручио је да је ово питање потребно ријешити на републичком нивоу, будући да се у празничне дане свака локална заједница у Републици Српској суочава са уличном продајом различитих производа.

Filter 2019