Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /латиница

У понедељак свечана сједница Скупштине града Источно Сарајево

Извор: Филтер

Поводом обиљежавања 30 година од настанка града Источно Сарајево у понедјељак, 13. марта, заказана је Свечана сједница Скупштине града Источно Сарајево,  која ће бити одржана у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, са почетком у 18.00 часова.

Град Источно Сарајево формално је настао 13. марта 1993. године, званичним доношењем Статутарне одлуке о организацији Српског града Сарајева.

“На свечаној сједници, биће усвојена Резолуција о правцима даљег развоја града Источно Сарајево, у којој ће бити посебно истакнуто све што овај град баштини кроз традицију и историју, а биће додијељена и посебна признања и захвалнице”, саопштили су из Градске управе.

Признање за допринос развоју Источног Сарајева – Грб града биће додијељено предсједницима Републике Српске и Србије, Милораду Додику и Александру Вучићу,  Владама Републике Српске и Србије, те Митрополији дабробосанској Српске православне цркве, за предан рад на очувању духовности и саборности православног српског народа Сарајевско-романијске регије.

Посебна признања биће уручена општинским борачким организацијама, а захвалнице скупштинама шест градских општина и одборницима првог сазива Скупштине Српског града Сарајева.

На свечану сједницу позвани су представници највишег руководства Републике Србије, представници власти Републике Српске и српски представници у институцијама БиХ, народни посланици из Источног Сарајева, начелници општина, а сједници ће присуствовати и одборници свих шест скупштина градских општина.

Град Источно Сарајево представља симбол страдања, али и уздизања српског народа са подручја предратног Сарајева и Сарајевско-романијске регије и као такав има стратешки значај за Републику Српску и српски народ у БиХ.

За слободу је поднесена огромна жртва на подручју Сарајевско-романијске регије током Одбрамбено-отаџбинског рата , када је погинуло 4.211 бораца и 2.967 цивила, те егзодус више од 120.000 Срба након потписивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ у Дејтону 1995. године.

Град Источно Сарајево броји око 65.000 становника, међу којима је и велики број од укупно 157.143 Срба, колико је према попису становништва из 1991. године живјело у тадашњем граду Сарајеву.

Данас овај град представља модерну локалну заједницу и једини град у Републици Српској који се састоји од више општина.

Како наводе из Градске управе, Источно Сарајево један је од ријетких градова са позитивним миграционим салдом, а одликује га велики проценат младог становништва, као и младих брачних парова који су одлучили да свој живот организују у овом граду.

Овај град се константно развија у области културе, умјетности и спорта, али и у урбанистичком и привредном смислу.

Filter 2019